|
|
04 Şubat 2010 Perşembe 10:19
|
Dünya
|
İran Dışişleri Bakanı, ‘Türkiye’de uranyum takasına’ POZİTİF BAKIYOR
Mutteki, UAEK'in İran’ın nükleer programına yönelik 'uranyum takası' önerisiyle ilgili olarak, 'Bu konuda pozitif görüşüm var' dedi.
Milliyet gazetesinde Bahar Bakır'ın haberine göre; İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) İran’ın nükleer programına yönelik “uranyum takası” önerisiyle ilgili olarak, “Bu konuda pozitif görüşüm var” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Mutteki, dün Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu: “İran’ın bütün diğer ülkelerle eşit şekilde barışçıl nükleer teknoloji geliştirme hakkı olduğuna inanıyoruz. Kim ve nerede geliştirilirse geliştirilsin, bölgemizde nükleer silaha karşıyız.”
Az zenginleştirilmiş uranyum karşılığında dışarıdan nükleer yakıt alınmasını öngören BM taslağı konusunda Mutteki şöyle konuştu: “Yakıt için üç yol var. Birincisi, kendimiz yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt üreteceğiz. İkincisi, satın alacağız. Üçüncüsü, yüzde üçlük zenginleştirilmiş yakıtı, yüzde 20’likle takas edeceğiz. Takas sunulduğu zaman, bunun diğerlerine göre İran için güvenli bir formül olduğunu değerlendirdik.”
Edinilen bilgiye göre, Mutteki ile Davutoğlu görüşmesinde uranyum takasının Türkiye’de yapılması seçeneği detaylı olarak değerlendirilirken, kaynaklar, “Bu konuda iyi ve olumlu yönde gelişmeler var” değerlendirilmesinde bulundu. Kaynaklar, yarın Münih’te gerçekleşecek güvenlik zirvesinde de İran ve Türkiye’nin bir araya geleceğini, konuyla ilgili detaylara inileceğini ve müzakerelere devam edileceğini kaydetti.
Macaristan'daki Mossad suikasti için Türkiye üzerinden geçen casus uçaklara resmi yetkililerin izin verdiği ortaya çıktı.
ABD Başkanı Obama ilk ciddi sınavını maliyeti ilk 10 yıl içinde 940 milyar doları bulan sağlık reform paketinin oylaması sırasında verecek.
Bir Avrupa ülkesi Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırdı.
Çin'de etkili olan şiddetli kum fırtınaları, ülkenin iç kesimlerindeki çöldeki tonlarca kumu başkent Pekin'e taşıdı. Pekin, sarı sisle kaplanırken, yetkililer havanın kalitesini 'zararlı' olarak duyur
İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerinin son anda iptaline neden olan ve dünya ülkelerinin de tepkisini çeken, İsrail'in Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo'daki
AVRUPA AYNI ŞEKİLDE KONUŞMUYOR:
|