|
|
09 Temmuz 2007 Pazartesi 17:18
|
Dünya
|
Amerikalılar, 140 bin Türk askerinin Irak sınırında olduğu haberini MANŞETTEN okuyor
IRAK'IN DIŞİŞLERİ BAKANI '140 BİN TÜRK ASKERİ SINIRIMIZDA' DEDİ; BU AÇIKLAMA AMERİKAN WEB SİTELERİNDE MANŞETE ÇEKİLDİ
Amerika'daki haber meraklısı internetçilerin en çok takip ettikleri sitelerden biri olan Drudgereport.com, bu haberi bir süredir manşetinde tutuyor.
HABER ŞÖYLE
Irak Dışişleri Bakanı Zebari, sınır ötesi harekata hazırlıklı 140 bin Türk askerinin Irak sınırında olduğunu söyledi.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetleri konusundaki haklı endişelerini anladıklarını ve bu konunun müzakere edilebileceğini, "Irak ile ABD ve Türkiye arasındaki güvenlik komitesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını" söyledi. Zebari, "güvenlik ve istihbarat birimlerinin tahminlerine göre, Türk ordusunun Irak'ın kuzeyindeki sınırda 140 bin askeri olduğunu ve sınırda büyük bir seferberlik bulunduğunu" savundu. Hoşyar Zebari, Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın sorunun çözümü için diyalog istediğini belirtti. Zebari, "Hükümetin tavrı açık. Komşu devletlerden Irak'ın egemenliğinin ihlal edilmesine ya da her türlü müdahaleye karşıyız" dedi. Bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetleri konusunda Türkiye'nin haklı endişelerini anladıklarını ve bu konunun müzakere edilebilir olduğu görüşünü taşıdıklarını belirten Zebari, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortak bir Türkiye-Irak-ABD güvenlik komitesi var ve bu, iki ülke arasındaki tüm konu ve sorunların çözümü için uygun bir organ. Bağdat'ta bu komitenin faaliyetlerine ev sahipliği yapmaya hazırız."
İHA'NIN KONUYLA İLGİLİ HABERİ ŞÖYLE
- ZEBARİ: "KUZEY IRAK'A MUHTEMEL BİR ASKERİ MÜDAHALEYİ KABUL EDEMEYİZ" - IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI HOŞYAR ZEBARİ: - "TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ DİYALOGLA DÜZELTECEĞİZ"
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin Kuzey Irak'a muhtemel bir askeri müdahalesini kabul etmediklerini söyledi.
Bakan Zebari, "Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Irak güvenlik kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, Kuzey Irak sınırında yaklaşık 140 bin Türk askeri bekliyor. Biz Türkiye'nin planlarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizi diyalogla düzelteceğiz. Bunun için ortak bir komite kurduk" dedi.
5 İranlı diplomatın tutuklanması konusuna da değinen Zebari, "ABD'nin Erbil'de tutukladığı 5 İranlı diplomat için İran'dan buraya bir ziyaret gerçekleşti. İran ve ABD, yakın zamanda Irak'ta bir toplantı düzenleyecek, fakat tarihi belli değil. Toplantı, mümkün olan en yakın zamanda gerçekleşmeli. Ayrıca Suudi Arabistan'a güvenlik sorunlarının çözümlenmesi için bir heyet yollayacağız. Terör, sadece Irak'ta değil tüm dünya ülkelerinde var" şeklinde konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "ABD kongre üyeleri ile görüşmelerde bulunduk. Irak'tan çekilmenin bize nelere mal olacağını ele aldık. Amerika'nın buradan çekilmesi durumunda, ülkenin parçalanabileceği ve iç savaşın artabileceği cevabını aldık. Gelecek Eylül ayında, ABD'li komutan David Petraus ve ABD'nin Irak Büyükelçisi ile Irak'ın yeni stratejisini ele alacağız. Görüşmede, yeni gelen 30 bin askerin ne kadar yarar sağladığı da masaya yatırılacak" dedi.
Irak'ın demokrasiyle yönetildiğini vurgulayan Zebari, şu anki hükümetin anayasaya uygun şekilde kurulduğu ve çalıştığını da sözlerine ekledi.
Yunan medyası, son 3 gündür Türk savaş uçaklarının Sisam Adası yakınlarındaki Agathonisi Adası'nın üstünde uçtuklarına dair haberler yayınlıyor. İddialar hakkında açıklamada bulunan Yunan Dışişleri Ba
Yunanistan Başbakanı Karamanlis, anketlerde partisinin PASOK'un gerisinde kaldığını görünce kabinede değişiklik yaptı.
Gazze Şeridi'nde ateşkese varılıp varılmadığı hakkında çelişkili açıklamalar geliyor.
Hükümet Sözcüsü Çiçek de önceki gün açıklamasında Türk askerinin 'uluslararası güç' ile Gazze'ye gönderilmek üzere TBMM'de görüşülebileceğini söylemişti...
Ancak henüz kesinleşmedi. Fransa ile Mısır'ın ateşkes önerisinin OLUMLU BULUNDUĞU bildirildi. Bu olumluluk, bir ateşkes anlamına geliyor mu; ilerleyen saatlerde belli olacak
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi'nin ateşkes önerilerini kabul ettiğini açıkladı.
|