türk net en son haber 7 Eylül 2008Güncelleme: 07.09.2008 07:29 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Ermenistan
Milli Takım ve Milli Maçlar
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Aydın Doğan
Polemik
Şanlıurfa Haberleri
Deprem
Hülya Koçyiğit
Yerel Seçimler
Asıf Ali Zerdari
Add to Google

25 Temmuz 2007 Çarşamba 16:35 Dünya

Rusya, İran'ın nükleer santralini GECİKTİRDİ: Gerekçesi, PARA...

İran'ın güneyindeki liman kenti Buşehr'de ülkenin ilk nükleer reaktörünü inşa eden Rus şirket, santralin en az bir yıl daha hazır olmayacağını söyledi.

BBC'nin haberine göre, gecikmenin açıklanan nedeni ödeme sorunu.

Müteahhit şirket Energoprogress'in başkanı İvan İstomin, İran'ın ödemeleri geciktirmesi nedeniyle, reaktörün devreye girmesi konusunda verilebilecek gerçekçi tarihin 2008 sonbaharı olduğunu bildirdi.

Şirket, tedarikçilerin ödeme sorunları nedeniyle kendilerine malzeme sağlamayı reddettiklerini de iddia etti.

Şirketin başkanı, İran önlerindeki engelleri kaldırmadıkça, inşa faaliyetinde bir ilerleme sağlanamayacağını söyledi.

BBC Rusya Uzmanı Steven Eke, bu açıklamaların İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Safari'nin sözleri ile çeliştiğini söylüyor.

Bu hafta gazetecilere konuşan Safari, Rusya ile tesisin eylül ayına dek teslim edilmesi konusunda anlaştıklarını söylemişti.

Rusya'ya projenin şu ana kadar bitirdikleri kısmı için yüz milyonlarca dolar ödendi.

Ancak yine BBC Rusya uzmanı Steven Eke'e göre, Moskova'nın işi bitirmek için acele etmediği anlaşılıyor.

Eylül'de bitecekti

Nükleer güç istasyonunu bu yılın eylül ayında tamamlanması beklenmekteydi. Ancak Rusya bu yılın başlarında da, birkaç kez gecikme bildirmişti. Ayrıca çok sayıda mühendisini de projeden geri çekmişti.

Şirket, İran'ın ödemeleri geciktirdiğini söyledi. İran ise bu iddiayı reddetti. İran ayrıca, Rusya'yı, nükleer programlarına karşı çıkan ABD'den gelen baskılara boyun eğmekle suçladı.

Rus analistler, Moskova'nın yarıda kalan projeyi Tahran ile aralarındaki birtakım pazarlık konularında koz olarak kullanabileceğini belirtiyorlar.

Başlangıçtaki sözleşme hükümlerine göre Buşehr nükleer santralinin 1999 yılına kadar bitirilmesi gerekmekteydi.

Moskova, batının İran'ın nükleer planları konusundaki endişelerini paylaşıyor. Rusya, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurması yönündeki BM kararlarına uymayı reddetmesini de kınamıştı.

İlgili Başlıklar:
Rusya (397 haber)
İran (384 haber)
İranın Nükleer Güç Olma İnadı (20 haber)






Pakistan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari, devlet başkanı seçildi.

Birden kalabalığa girip ortalığa işeyen kırmızı suratlı maymunu yakalamak için polis ağlarla geziyor.

BAY YÜZDE 10'UN PAKİSTAN'A LİDER OLMASI KESİN GİBİ: Pakistan’da 18 Ağustos’ta hükümetin baskısı sonucu devlet başkanlığı görevinden istifa eden Pervez Müşeref’in yerine kimin geçeceği bugün yapılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini kabul eden koyu katolik İspanya’nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero iftara geliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelen Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, gece soluğu ünlü eğlence merkezi Reina'da aldı.

19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 5. Grup'ta bugün oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde Türk basın mensupları adeta akreditasyon çilesi çekti.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam