|
|
04 Ekim 2007 Perşembe 06:41
|
Dünya
|
1.5 milyon mültecinin sığındığı Suriye vize koyacağını açıklayınca, Irak’tan kaçış Türkiye sınırlarına dayandı
Günde 2 bin kişinin giriş yaptığı Suriye, çareyi vizede bulamayıp kapıları da kapatırsa, Türkiye için durum daha da sıcaklaşacak.
Bugün Türkiye’de 4 bin 355 Iraklı geleceğini arıyor. Bu kayıtlarda görülen rakam.
Irak’ta birbirlerini ketledenler, kaçış yolunda omuz omuza barışı ve güveni arıyorlar. Şiiler, Sünniler, Hıristiyanlar, Kürtler Irak’ın bütün grupları var sığınmacılar arasında. Türkiye’deki Iraklıların yüzde 7’si Kürt.
Kaçış dalgası yükseliyor. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Çünkü en fazla sığınmacıya kapısını açan Suriye’nin kapasitesi zorlanıyor.
Suriye, Ramazan’dan sonra Iraklılardan vize isteyecek.
Bunun anlamı, Bağdat’ta, güvenli bölge dışında bulunan Suriye Büyükelçiliği’ne gidip, vize için sıraya girmek demek.
Zaten tehdit ve şiddet yüzünden topraklarını terk etmek zorunda kalanların böyle bir maceraya kalkışmaları imkansız. Bu haber duyulur duyulmaz parasını, birkaç değerli eşyasını yanına alan yollara düştü Iraklılar.
Şam yönetimi, dünyadan yardım istiyor. Ya Suriye’ye destek verilecek sorunlar birlikte çözülecek ya da bu insanlar, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, erkekler son umut ışığıyla yollara düşenler geriye, kaçtıkları ateşin içine gönderilecek.
Kolombiya'da bir yanardağın faaliyete geçerek püskürmesi sonucu toprak kaymaları meydana geldi, 9 kişi yaralandı.
Gemi kaçırma eylemlerini sürdüren Somalili korsanlarla mücadele konusunda büyük güçler arasında görüş farklılıkları yaşanıyor.
Avrupa Birliği tarafından 31 ülkede yaptırılan 'mutluluk' araştırması, Türkiye'ye ilişkin ürkütücü sonuçlar ortaya çıkardı.
Kırışık dolgusu yaptıran kimi insanlarda, yüz kaslarını kontrol edememe, bozulma ve nadiren de ölüm riski taşıyan alerjiler gibi yan etkilerin ortaya çıktığı açıklandı.
Gelişmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 grubunun, küresel sorunlarla daha iyi başetmek için, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yeni üyelerle genişletilmesi gerektiği belirtildi.
Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi’nin 2025 beklenti raporunda, 'Gelecek 15 yılda Türkiye, en güçlü ihtimalle, İslami ve milliyetçi eğilimlerin bileşimi bir yol izleyebilir' dendi.
|