|
|
21 Ocak 2008 Pazartesi 00:47
|
Dünya
|
Hollanda'da İslam karşıtı film alarmı: Korktukları halde gösterimine izin veriyorlar
IRKÇI PARTİ LİDERİNİN ÇEKTİĞİ VE KURAN'I BİR 'SUÇ KAYNAĞI GİBİ GÖSTEREN' FİLM, ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖSTERİME GİRECEK
Hollanda'da yabancı düşmanı ve İslam karşıtı söylemiyle tanınan Özgürlük Partisi lideri Geertz Wilders'in, İslamın kutsal kitabı Kuran'ı "hoşgörüsüzlüğün, cinayetin ve terörün kaynağı" olarak gösteren bir kısa filmi gelecek hafta gösterime sokmayı planlaması, Hollanda hükümetini alarma geçirdi.
Henüz kimsenin izlemediği ve nerede yayımlanacağı da belli olmayan 10 dakikalık filmin, 2005 yılında Danimarka'daki bir gazetede Hz.Muhammed'le ilgili karikatürlerin yayımlanması nedeniyle çıkan krizin yol açtığına benzer protestolara ve şiddet olaylarına neden olabileceğinden endişelenen hükümet, güvenlik güçlerinden tetikte olmalarını istedi.
Başbakan Jan Peter Balkenende, "filmin Hollanda'da ve tüm dünyada kamu düzenini, güvenliği ve ekonomiyi tehdit edecek tepkilere neden olabileceğini ve hükümetin bu tür olaylara karşı hazırlıklarını sürdürdüğünü" söyledi.
Balkenende Wilders'i, "İfade özgürlüğü belli gruplara gereksiz yere saldırma hakkını vermiyor" sözleriyle eleştirirken, Hollanda'nın İslam ülkelerinde görevli büyükelçileri ise her fırsatta hükümetin aşırı sağcı liderin görüşlerini paylaşmadığını açıklıyor.
Geertz'in filmini hiçbir televizyon kanalının yayımlamak istemeyeceği tahmin ediliyor.
Geertz, bu durumda filmini internet üzerinden yayımlayacağını söylüyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, onuruna verdiği iftar yemeğinde ünlü Ermeni müzisyen Djivan Gasparyan’ın “Sarı Gelin” türküsünü seslendirmesiyle duygulu anlar y
KOKU, İNSANIN ÜZERİNE BİR YAPIŞTI MI, BİR DAHA ÇIKMIYOR. İŞTE FİLİSTİNLİLERİN BULDUĞU ÇARELER:
Kanada’da, girdikleri evin kedisini mikrodalga fırında yakarak öldüren gençlere 1 yıl gözetim altında tutulma ve 100 saat de toplum merkezlerinde çalışma cezası verildi.
AVRUPA Birliği’nin öğrenci değişim programı Erasmus’un öğrenci birliği ESN, Türklerle anlaşamayan Kıbrıs Rum kesimini attı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan-Türkiye maçı için Erivan'a gitmesini ''tarihi ve cesur bir davranış'' olarak değerlendirdi.
Rusya'nın Venezuela ile bu yıl içinde Karayip Denizi'nde ortak tatbikat yapacağı bildirildi.
|