Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 3 Aralık 2008Güncelleme: 03.12.2008 00:55 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Avrupa Birliği
YAŞ Toplantıları
Türk Silahlı Kuvvetleri
İlker Başbuğ
Emine Ayna
DTP
Celalettin Cerrah
Polis Emniyet Haberleri
Türkiyede Yabancı Sermaye
Vestel
Add to Google
27 Şubat 2008 Çarşamba 18:09 Dünya

Türkiye: Çekilme takvimi yok

Iraklı yetkililer ile görüşmeye Bağdat'a giden Başbakan'ın Başdanışmanı Davutoğlu, harekatın PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı sona erdirilene kadar süreceğini söyledi.

BBC HABERİ BÖYLE VERDİ: Ahmet Davutoğlu, Irak'ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu harekatın amacının PKK üslerini ortadan kaldırmakla sınırlı olduğunu ve bu amaca ulaşılana kadar da çekilme takvimi verilemeyeceğini belirtti.

Görüşmelerde harekatın zamanı konusunu ele almadıklarını belirten Davutoğlu şöyle konuştu:

"Irak'ın egemenlik haklarını ihlal etmiyoruz. PKK'yı bölgeden temizleyerek Irak'ın egemenlik haklarını garantiliyoruz."

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise "Terörizmi ve PKK'yı kınıyoruz, ancak aynı zamanda Irak'ın egemenliğine ilişkin tüm ihlalleri de kınıyoruz" dedi ve şöyle devam etti.

''Biz Türkiye ile iyi ilişkilerimiz olmasını istiyoruz. Türkiye, Saddam döneminde ve daha sonraki dönemlerde bize yardımcı olmuştur. Bu yardımları unutmuyoruz.

"Ancak PKK ile ilgili görüşmeler olmalıdır. Bu görüşmelere Kürt yönetimi de katılmalıdır. Ankara'nın bölgesel Kürt yönetimini tanımaması geciktirici bir unsurdur.''

Hoşyar Zebari, Türk birliklerinin bir an önce çekilmesi çağrısı yaptı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de operasyonun 1-2 haftayla sınırlanmasını istedi.

Davutoğlu'nun yanı sıra, Türkiye'nin Irak Özel Temsilci Vekili Murat Özçelik ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidanbir'den oluşan heyet, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile de görüştü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türk heyeti Talabani'ye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetini içeren mektubu iletti.

Talabani daveti kabul ettiğini ve en uygun zamanda Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre heyet, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile de biraraya gelecek.

Heyetin Irak devlet başkanı yardımcılarından Sünni olan Tarık El Haşimi ve Şii olan Adil Abdülmehdi ile görüşmesi bekleniyor.

"TSK'nın kayıpları 24'e yükseldi"

Genelkurmay Başkanlığı Kuzey Irak'ta süren sınır ötesi harekatın altıncı gününde yeni bir açıklama yaptı.

TSK, bölgeye takviye amacıyla giden PKK'lı gruplarla sağlanan sıcak temasın, iki ayrı bölgede aralıklarla devam ettiğini açıkladı.

Genelkurmay, harekatın başından bu yana yaşanan en kapsamlı çatışmaların dün gecekiler olduğunu vurguladı.

Açıklamaya göre şu ana kadar 77 PKK'lı 'etkisiz hale getirildi.'

Bu rakamla, TSK'nın 'etkisiz hale getirildiğini' açıkladığı toplam PKK'lı sayısı 230'a ulaştı.

TSK, sıcak temas bölgesindeki PKK'lı grupların içinde örgütün bazı üst düzey isimlerinin olabileceğini belirtti.


Harekatta Genelkurmay'a göre 24 Türk askeri yaşamını yitirdi

Dün akşam saatlerinden itibaren başlayan çatışmalarda beş askerin hayatını kaybettiği, harekat süresince ayrıca üç geçici köy korucusunun da yaşamını yitirdiği açıklandı.

Böylece Perşembe gecesi başlayan harekatın başından bu yana TSK'nın açıklamalarına göre yaşamını yitiren Türk askeri sayısı 24'e yükseldi.

Açıklamaya göre harekatın başından itibaren, manevra birlikleri tarafından 47 mağara, 187 barınak ve sığınak, 29 hafif silah mevzii, 38 uçaksavar mevzii ve 11 ulaştırma tesisi vuruldu.

Türk ordusunun açıklamasına göre harekat süresince bölgedeki 225 hedefe hava saldırısı yapıldı. Kara silahları da 475 hedefi vurdu.

Açıklamaya göre harekat devam ediyor.

PKK kaynaklarıysa bir haftada 108 asker öldürdüklerini, kendilerininse beş kayıp verdiğini öne sürüyor.

Kürt parlamentosunun açıklaması

Türk ordusunun Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik kara harekatını görüşen Kürdistan Bölgesel Parlamentosu dün, Kürt liderlerle 1997'de varılan anlaşma çerçevesinde bölgede kurulan 4 Türk askeri üssünün kapatılmasını talep etmişti.

Irak merkezi hükümetinin sözcüsü Ali el Dabbağ da yayımladığı açıklamada, Türkiye'nin kara harekâtını, Irak'ın egemenlik hakkının ihlali olduğu gerekçesiyle kınamıştı.

İlgili Başlıklar:
Askeri Operasyonlar (360 haber)






Afganistan'da bir tutukluya kötü muamelede bulunmak ve tutukluya yapılan kötü muameleyi amirlere bildirmemek suçlamalarıyla 2 ABD askeri hakkında dava açıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Birlik Partisi CDU kendisini 'genelev' skandalı içinde buldu.

Papua Yeni Gine'de, 20 yıldır süren kabile savaşlarına son verebilmek için...

Polis sokak ortasında adamı tekme tokat dövdü, kurbanın kimliği ortaya çıkınca ülke ayağa kalktı.

Latin Amerika ülkesi Kosta Rika'da, milli ordunun lağvedilişinin 60. yıl dönümü dün törenle kutlandı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam