türk net en son haber 16 Ekim 2008Güncelleme: 16.10.2008 07:33 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
İlker Başbuğ
Milli Takım ve Milli Maçlar
Gazetecilik
Fatih Terim
Azerbaycan
Ermeni Girişimleri
İsrail
Ermeni
Cinayet
Gizli Kamera Vakaları
Add to Google

06 Nisan 2008 Pazar 21:37 Dünya

İran'dan doları terketme çağrısı

Petrol satışında bir yıldan fazladır euroyu kullanan İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC üyelerinin de dolardan başka bir döviz kullanmasında ısrar ediyor.

BBC - İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad Üye ülkeleri ziyareti kapsamında Tahran'da bulunan OPEC Genel Sekreteri Abdullah El Bedri ile görüştü.

Ahmedinejad, petrol kartelinin, üye ülkelerin çıkarları için bir program hazırlaması ve bütün kapasitesini üyelerin çıkarları doğrultusunda kullanması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl Suudi Arabistan'da yapılan OPEC zirvesinde dile getirdiği ''ortak banka ve ortak döviz'' önerilerini yineleyen Ahmedinejad, petrol satışında kullanılacak dövizin ''uluslararası para piyasalarında geçerliliği yüksek bir döviz'' olması gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad, geçen yıl yaptığı bir konuşmada doların ''değersiz bir kağıt parçası'' olduğunu söylemişti.

İran yönetimi, 2006 yılı sonunda aldığı bir kararla uluslararası ticarette dolar kullanılmasından vazgeçmişti.

Dolardan vazgeçme kararını büyük ölçüde uygulayan İran, geçen yıl petrol satışında dolarla çalışmayı tamamen durdurmuştu.

İran dünyanın en büyük, OPEC üyeleri arasındaysa Suudi Arabistan'dan sonra ikinci en büyük petrol üreticisi konumunda.

İran, günlük 2,5 milyon varillik petrol ihracatının yüzde 65'ini euro, yüzde 20'sini Japon yeni, geri kalanını da "kredibilitesi yüksek ve değerli başka dövizlerle'' yapıyor.

OPEC üyelerinin petrol dışında da işbirliği yapması gerektiğini söyleyen Ahmedinejad, bazı petrol ithal eden ülkelerin petrolün gerçek fiyatını bulmasını istemediğini kaydetti.

İthalatçı büyük ülkelerin kendi çıkarları için bir ortam hazırladıklarını söyleyen Ahmedinejad, ''Petrolü ithal eden ülkeler ihraç edenlerden daha çok kazanıyor'' dedi.

OPEC Genel Sekreteri El Bedri de dünya genelindeki güvensizliğin petrol fiyatını etkilediğini, mevcut dolar fiyatının da gerçek fiyat olmadığını söyledi.

''Petrol ticaretinde OPEC üyelerinin ortak bir para kullanılması da sonunda gerçekleşecek'' diyen El Bedri, üye ülkelerin işbirliği yapması durumunda hiçbir ülkenin petrol politikalarına müdahil olamayacağını belirtti.

İlgili Başlıklar:
İran (391 haber)
İran Amerika Çekişmesi (98 haber)
Döviz Rezervi (4 haber)
Petrol Akaryakıt Piyasası (106 haber)
Petrol Fiyatları (104 haber)






OLAY, İSRAİL'İN AZERİLERE SİLAH SATACAĞININ ORTAYA ÇIKMASIYLA BAŞLADI

Ceset ortada olmamasına rağmen anne suçlu bulundu

Takıları 5'inci yüzyıldan kalma bir mezarda bulan define avcısı, polise satmaya çalıştığı tarihi eserleri, yakalanacağını anlayınca nehre atmıştı.

Banyo ve yatak odalarına gizlediği kameralarla 10 yıl boyunca kiracılarını gözetleyen Alman ev sahibi, 18 yıl hapse çarptırıldı

Fransa’nın güneyindeki Nice kenti yakınlarındaki köyün Belediye Başkanı 73 yaşındaki Christian Iacono, erkek torununa tecavüz etmekle suçlanıyor.

Savcılar, 73 yaşındaki baba Fritzl hakkında dava açabilecek ve sapık baba hakim önüne çıkarılabilecek.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam