türk net en son haber 7 Eylül 2008Güncelleme: 07.09.2008 07:07 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Ermenistan
Milli Takım ve Milli Maçlar
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Aydın Doğan
Polemik
Şanlıurfa Haberleri
Deprem
Hülya Koçyiğit
Yerel Seçimler
Asıf Ali Zerdari
Add to Google

09 Nisan 2008 Çarşamba 10:39 Dünya

Avrupa Birliği başbakanı: Laiklik, yeni bir din olamaz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye ziyareti arefesinde laikliğin yeni bir din olamayacağını ve 'demokratik laiklik'ten yana olduklarını söyledi.

Genişleme komiseri Olli Rehn ile Türkiye ziyareti öncesi Brüksel'deki Türk basın mensupları ile bir araya gelen Barraso, AK Parti'ye karşı açılan davaya ilişkin yorumlarında "normal değil, tuhaf, endişe verici" gibi sıfatlar kullanırken Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı etkileme gibi bir niyetinin olmadığını vurguladı.

Avrupa'da siyasi partilerin kapatıldığına ancak "bu çapta" bir kapatmanın yaşanmadığına işaret eden Barroso, "seçimleri yeni kazanmış ve bu kadar oy almış bir partinin Avrupa'da kapatılmasına rastlamıyoruz." dedi.

Türkiye'yi ziyaret eden ikinci komisyon başkanı unvanı alacak olan Barraso, Türkiye'nin üyeliğine verdiği güçlü destek ile biliniyor. Barroso, mülakatında Türkiye'ye ders vermeye gitmediğini sadece "reformlara devam edilmesi" gerektiği mesajını ileteceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı şahsen tanıdığını ve her ikisi ile de "çok iyi ilişkileri olduğunu" kaydeden Barroso, AK Parti'nin Türkiye'yi "şeriat devletine" çevirme gibi bir gizli gündemi olduğunu düşünmediğini söyledi. AB'nin "demokratik laiklikten" yana olduğunu vurgulayan Komisyon Başkanı, "Teokratik devlet düzenine karşıyız, din ve devletin birbirinden ayrılmasını istiyoruz. Ama aynı zamanda laikliğin yeni bir din olamayacağını da biliyoruz. Avrupa'da laiklik var ama dine büyük saygı da var. Dini de laikliği de bir topluma empoze edemeyiz." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye ilişkin vereceği kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Venedik Komisyonu'nun kriterlerini göz önünde bulunduracağını umduğunu kaydeden Barroso, "AK Parti'ye karşı açılan dava AB'nin hangi üye ülkesinde olursa olsun çok tuhaf karşılanacaktır" dedi.

AB'nin açıklamalarını Türkiye'nin iç işlerine müdahale gibi yorumlayanların olduğu hatırlatılan Barroso, Türkiye'nin herhangi bir ülke olmadığını, aday ülke olarak Brüksel ile müzakereler sürdürdüğünü ve AB'nin bu konuda sadece hakkı değil, ödevi olduğunu vurguladı. Barroso, Türkiye'de reform sürecine destek için Hırvatistan'a olduğu gibi bir üyelik tarihi verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, "son yaşanan gelişmeler bunun mümkün olmadığını gösterdi." dedi.

İlgili Başlıklar:
Jose Manuel Barroso (20 haber)
AB - Türkiye İlişkileri (174 haber)
Laiklik Hassasiyetleri (80 haber)





Yorumlar
fatıma k - 12.04.2008 00:14
dinimz belli çok çükür müslümanız.ve laik bir devletiz ve cumhuriyeti getirdiği çin atatürküm en güzel cennete gider inşallah daha ötesi bişey aramsınlar.bu chp varya insanları kışkırtmaya bayılıyo yahu siz bikere milletten sandıkta tokatınızı yediniz.ama hiç utanmanız yok.bırakın akp çok güzel çalışıyo hasetinizden çatlıyosunuz.
Mehmet Yilmaz - 09.04.2008 19:21
Adamlar tam AKP agziyla konusuyor. Bundan Turkiyeye hayir gelmez. Ben halktan destek alan hic bir Partinin kapatilmasina karsiyim. DTP`ye cifte standart uygulamak PKK`nin ekmegine yag surer

Pakistan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari, devlet başkanı seçildi.

Birden kalabalığa girip ortalığa işeyen kırmızı suratlı maymunu yakalamak için polis ağlarla geziyor.

BAY YÜZDE 10'UN PAKİSTAN'A LİDER OLMASI KESİN GİBİ: Pakistan’da 18 Ağustos’ta hükümetin baskısı sonucu devlet başkanlığı görevinden istifa eden Pervez Müşeref’in yerine kimin geçeceği bugün yapılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini kabul eden koyu katolik İspanya’nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero iftara geliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelen Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, gece soluğu ünlü eğlence merkezi Reina'da aldı.

19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 5. Grup'ta bugün oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde Türk basın mensupları adeta akreditasyon çilesi çekti.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam