|
|
11 Aralık 2006 Pazartesi 20:12
|
Dünya
|
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları'nın uzlaşması beklenmiyordu; AMA UZLAŞTILAR
Uzlaşma, AB komisyonunun Türkiye'ye vereceği cezayı AYNEN BENİMSEMEK şeklinde oldu...
AB Genel İşler Konseyi'nde, dışişleri bakanları düzeyinde Türkiye konusunda kısmi bir uzlaşmaya varıldığı, AB Komisyonu'nun önerisi çerçevesinde katılım müzakerelerinde 35 başlıktan 8'inin askıya alınmasının uygun bulunduğu bildiriliyor.
Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü tam olarak uygulamaya sokmadığı gerekçesiyle Ankara'ya karşı yaptırımlar konusunda uzlaşma arayan AB ülkeleri, 8 başlığın askıya alınmasında mutabakat sağlarken, diğer olası yaptırımların biçim ve boyutlarını henüz belirleyemedi.
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın son önerilerini ele alan üye ülkelerden Fransa ve Almanya'nın tavırlarını yumuşattığı ve Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü uygulaması konusunda Türkiye'ye ''tarihsiz randevu'' verilmesi seçeneğine yakınlaştıkları belirtilirken, Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin somut bir tarih belirlenmesinde ve Ankara'ya yoğun baskıda ısrarcı oldukları ifade ediliyor.
Bazı AB ülkeleri, ''Türkiye'yi fazla kızdırmamak ve Ankara'dan sert tepkiler almamak için'' Kuzey Kıbrıs'a ticari izolasyonların kaldırılmasına ilişkin niyet beyanında bulunulmasını, ''olumlu sinyaller'' verilmesini öneriyor.
AB kaynakları, Türkiye dosyasında genel bir uzlaşmaya varılamadıkça sonuç alındığının varsayılamayacağını, bakanlar arasındaki bazı mutabakat noktalarının da ''"suya düşebileceğini'' bildiriyor.
BBC'NİN KONUYLA İLGİLİ HABERİ İSE ŞÖYLE
AB sekiz başlıkta uzlaştı Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması önerisini kabul etti. Dışişleri bakanlarının görüşmeleri gün boyu sürdü
İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, konu hakkında gün boyu süren müzakereler ardından uzlaşma sağlandığını duyurdu.
Daha önce de Hollandalı bakan Bernard Bot "görebildiğim kadarıyla sekiz başlık üzerinde anlaşma var" demişti.
Sözü edilen sekiz başlık, Gümrük Birliği ek protokolü ile bağlantılı, ticaret ve ulaşım alanları ile ilgili.
Avrupa Komisyonu, Gümrük Birliği'ne ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde sekiz başlığın görüşmeye açılmasının durdurulmasını önermişti.
Bu sayının artırılması yönünde bazı öneriler gündeme geldiyse de, 25 üyenin çoğunluğundan kabul görmedi.
Ancak bakanlar nihai bir anlaşmaya henüz varmış değil.
'Gözden geçirme' talepleri
Müzakerelerin bütününe getirelecek denetimler ve gözden geçirme koşulları konusundaki görüşmeler sürüyor.
Üyeler arasında, müzakerelerin 2008 ya da 2009'da yeniden gözden geçirilmesini isteyenler var.
Ahern, Türkiye konusunda en sert tutuumu takınan Yunanistan ve Kıbrıs'ın da genel tavra yaklaişmaya başladığını söyledi.
Üyeler arasındaki görüş ayrılıkları dolayısıyla bugün bir karar çıkması beklentisi pek de güçlü değildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier, bugün bir karar çıkmasını beklemeyenler arasındaydı.
Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Kıbrıs ve Yunanistan komisyonun tavsiye kararının ağırlaştırılmasını istiyordu.
İngiltere yine Türkiye'yi en fazla destekleyen ülkelerin başını çekerken, daha önce Türkiye yanlısı bir tavır sergileyen İspanya'nın tutumunu sertleştirdiği öne sürülüyor.
Dönem başkanı Finlandiya tarafından önerilen karar taslağında göze çarpan bir nokta, Türkiye'nin limanlarını açıp açmama konusunda katettiği mesafenin Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanacak bir raporla değerlendirilmesi talebi.
Dışişleri bakanlarının uzlaşma sağlayamamaları halinde, konu 14-15 Aralık tarihindeki Avrupa Birliği liderler zirvesine taşınacaktı.
Şimdi ise liderlere, kararı onaylamak kalabilir.
Geçen hafta Ankara'nın gündeme getirdiği, Türkiye'nin bir liman ve bir havaalanını Kıbrıslı Rumlara açması, bunun karşılığında da Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonların kaldırılması ve doğrudan ticarete başlanması teklifi ise Avrupa Birliği tarafından yetersiz bulunmuştu.
Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek ise son ana kadar sabırlı olunmasını istedi.
Çiçek, müzakerelerin raydan çıkmaması yolundaki çabalar için Cuma günkü zirvenin sonuna kadar vakit olduğunu savundu.
|
Yorumlar |
|
Yılmaz Küçük
-
11.12.2006 21:44
|
|
İnsanlar nekadar ayrı kültür, ırk,örf ve din kökenli olsa bile; en önde gelen özellikleri uzlaşma özelliğidr. Sonunun tüm uluslar için; bizim ve AB ülkeleri için hayırlı olması temennisiyle!...
|
Avusturyalı aşırı sağcı lider Jörg Haider'in, sabaha karşı öldüğü trafik kazasında kullandığı otomobilde yalnız olduğu bildirildi.
ÇÜNKÜ: Komedyen, Eşitlik Bakanı olarak görev yapan eski model ve sunucu Carfagna'nın görevi cinselliğini kullanarak aldığı ve Berlusconi ile ilişkisi olduğu yönünde şaka yaptı
Alman Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), çifte vatandaşlığı reddetti.
İsrail'de, Yahudilerin kutsal günü Yom Kippur'da Yahudilerle Araplar arasında çatışmanın çıktığı Akko kentinde gerginlik sürüyor.
Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama'nın hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın başkanlık uçağından ilk görüntüler basına yansıdı. İşte, İran liderinin yurtdışı gezilerinde kullandığı uçağından kareler...
|