|
|
22 Mayıs 2008 Perşembe 10:29
|
Dünya
|
Bu buluşmaya Türkiye arabuluculuk yapıyor... İSRAİL'DE SAĞ PARTİLER, SURİYE İLE GÖRÜŞMELERE TEPKİLİ
"SURİYE, ŞEYTANIN EKSENİNDE BİR ÜLKE"
İsrail'deki sağ partiler, Suriye ile barış görüşmelerine başlandığının açıklanmasından ardından hükümet ve Başbakan Ehud Olmert'i sert ifadelerle eleştirdi.
İsrail ve Suriye arasında direkt görüşmelerin başladığının açıklanmasının ardından İsrail Başbakanı Olmert, görüşmeler konusunda Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve İsrail istihbaratı Şin Bet'in Başkanı Yuval Diskin ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir toplantı yaptı. Başbakan Olmert'in toplantıda diğer yetkilileri bilgilendirdiği ifade edilirken, Olmert'in detaylı bilgilendirme için pazartesi gününden beri görüşmeleri sürdüren danışmanları Yoram Turbowicz ve Shalom Turgeman'ın dönmelerini beklediği öğrenildi.
Öte yandan, görüşmelerin başlamasıyla İsrail'deki siyasi arena da çalkalanmaya başladı. Sağ kanattaki partiler, özellikle Olmert'e yüklenerek, görüşmelere tepki gösterdi. Cuma günü hakkındaki soruşturma kapsamında İsrail polisine ifade verecek olan Olmert'in gidişinin daha da dramatik olacağını ileri süren sağ görüşlü parti yetkilileri, aynı zamanda İsrail Parlamentosu Knesset'i de acil oturuma çağırdı. Aşırı sağcı Likud, Ulusal Birlik ve Din Partisi ile Evimiz İsrail Partisi Knesset'i acil oturuma çağırırken, Likud üyesi Gilad Erdan, "Hakkında kriminal soruşturma sürerken Başbakan Olmert'in bir şeye karar vermesi doğru değil. Bunun içinde İsrail'in güvenliği de var" dedi. Hükümette yer alan dinci Şas Partisi'ne de tepki gösteren Erdan, "Şas, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak koalisyondan ayrılmadıkça, yakında kendilerine Golan Tepeleri'nde bir ortak bulacaklar" diye konuştu.
Olmert'in görevinde sayılı günleri olduğunu iddia eden Likud Partisi Genel Sekreteri Gideon Saar da, Olmert'in İsrail'in stratejik konularında ve Golan Tepesi hakkında karar verme yetkisi olmadığını söyledi. Ulusal Birlik ve Dinci Parti Genel Sekreteri MK Zevulun Orlev ise, Olmert'in İsrail'in ulusal çıkarlarına zarar verdiğini savunarak, "ABD ve Suriyelilerin şunu bilmesi gerekiyor ki, Başbakan'la yapılan herhangi bir anlaşmanın Knesset'ten geçme olasılığı yok" dedi.
Bu arada hükümette ortak olan Şas Partisi'nin Genel Sekreteri Eli Yishai, Suriye'nin şeytanın ekseninde bir ülke olduğunu söyleyerek, "Ülkemizin kuzey cephesini şeytanın eksenindeki ülkeye vermek istiyor muyuz?" diye sordu.
Irak'ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın dün geceyi Türkiye'de geçirdiği bildirildi.
Sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı'ndan geçtiğini duyurduğumuz Almanya ve İspanya gemileri Karadeniz'e doğru yol alıyor.
Uçağın düşmesiyle ilgili bilgi veren şirket yetkilileri, uçağın piste ilk çıktığında hava girişindeki sorunun pilot tarafından fark edildiğini söylediler.
Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı köyde, Türkleri'n dükkanlarına saldırıldı. Bir Türk okulunun bahçesinde bulunan Atatürk büstü saldırıda hasar gördü.
California’daki bir merkezde buluşan dövüşçüler sopalar ve yumruklarla kavga ediyor
|