|
|
26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:28
|
Dünya
|
1981'DE ENVER SEDAT ÖLDÜRÜLÜNCE OHAL'E GEÇTİLER, O GÜN BUGÜNDÜR OHAL'DELER... Mısır meclisi, olağanüstü hali 2 yıl daha uzattı
Mısır 'olağan' hale dönemiyor
Başbakan Ahmed Nazif'in dün yaptığı öneri üzerine yapılan oylamada, meclisteki 305 milletvekili olağanüstü halin uzatılmasına evet oyu verirken, 103 üye hayır oyu kullandı.
Mısır'da 1981'den bu yana olağanüstü hal uygulanıyor.
Mısır hükümeti, polise şüphelileri yıllarca gözaltında tutma yetkisi tanıyan, 27 yıldır yürürlükteki olağanüstü hal yasasını bir kez daha uzatmaya hazırlanıyor.
Olağanüstü hal ilk olarak 1981 yılında, dönemin Devlet Başkanı Enver Sedat'ın aşırı İslamcılar tarafından öldürülmesi sonrasında uygulanmıştı.
Sedat'tan sonra devlet başkanı olan Mübarek döneminde, parlamento tarafından iki yılda bir yenilenen uygulama günümüze kadar geldi.
Aslında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, 2005 yılındaki seçim kampanyası sırasında olağanüstü hal uygulamasına son verme sözü vermişti.
Ancak Mısır hükümeti parlamentodan, yürürlük süresi bu hafta sonunda sona erecek olan yasanın tekrar uzatılmasını talep etti.
Kahire yönetimi bu yasayı geçmişte, ülkedeki en etkili muhalefet odağı olan Müslüman Kardeşler'i bastırmak için kullandı.
Yasaklı olan Müslüman Kardeşler'in üyeleri, geçen seçimde bağımsız olarak parlamentoya girmişti.
Müslüman Kardeşler'den yapılan açıklamada, olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının anayasal bir dayanağı olmadığı vurgulandı.
Mısır İnsan Hakları Örgütü de, olağanüstü hal yasasının, ülkedeki insan hakları ihlallerinin bir numaralı sorumlusu olduğunu savundu.
Yakında uzaya gittikleri mekiği kaybedecekler...
Rusya, Somali açıklarındaki korsanlıkla mücadele etmek için bölgeye daha fazla sayıda savaş gemisi göndereceğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Ürdün'e gizli bir ziyaret yaparak, Kral Abdullah ile görüştükleri bildirildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), 6 yıllık Arap barış planını gündeme getirmek için İsrail gazetelerine ilan vererek beklenmedik bir adım attı.
146 yolculu Boeing 767 tipi yolcu uçağı tam Atlas Okyanusu üzerindeyken pilot sinir krizi geçirerek sağa sola saldırmaya başladı... SONRA...
ABD'de biri babası iki kişiyi öldürmekle suçlanan çocuğun sorgu görüntüleri dehşete düşürüyor.
|