|
|
04 Haziran 2008 Çarşamba 06:52
|
Dünya
|
BM GÜVENLİK KONSEYİ DÖNEM BAŞKANLIĞI ABD'YE GEÇTİ
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, İran'ın nükleer programı meselesinin dünyada ciddi bir konu olmaya devam ettiğini söyledi.
Halilzad, BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığının İngiltere'den ABD'ye geçmesi dolayısıyla Konseyin bir aylık programıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.
Halilzad, dünyada savaş sırasında ya da sonrasındaki dönemde kız çocuklarının ve kadınların cinsel istismara ve tecavüze uğradıklarını, bunun sonucunda ruhsal travmalarla birlikte HIV-AIDS gibi hastalıklara da yakalandıklarının altını çizdi.
ABD'nin dünyada devam eden bu konuya dikkat çekmek ve çatışma sırası ve sonrasındaki dönemlerde yaşanan cinsel şiddeti durdurmak amacıyla bir karar tasarısı hazırlayacaklarını belirten Halilzad, konuyu Konsey'de ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın başkanlık yapacağı 19 Haziran'daki bir toplantıda tartışacaklarını söyledi.
Halilzad, İran'ın nükleer programı konusunun da yine bu ay gündeme geleceğini belirtti ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurum'nun (UAEK) bu konuda ciddi endişeleri olduğunu belirtti. Halilzad, bir soru üzerine, 14 Haziran'da AB üst düzey görevlisi Javier Solana'nın beraberindeki heyetle Tahran'a gideceğini anımsattı ve onun temaslarının sonucunu bekleyeceklerini söyledi.
Bu ay Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin de uzatılmak üzere gözden geçirileceğini bildiren Halilzad'ın gazetecilere verdiği programa göre, Konsey 9 Haziran'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs raporunu görüşecek ve 13 Haziran'da da konuyla ilgili bir karar tasarısı kabul edecek, Ban'ın henüz yayınlanmayan raporunda Kıbrıs'ta son 6 ayda olan gelişmeler ele alınacak.
Pakistan'da suikaste kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun kocası Asıf Ali Zerdari, devlet başkanı seçildi.
Birden kalabalığa girip ortalığa işeyen kırmızı suratlı maymunu yakalamak için polis ağlarla geziyor.
BAY YÜZDE 10'UN PAKİSTAN'A LİDER OLMASI KESİN GİBİ: Pakistan’da 18 Ağustos’ta hükümetin baskısı sonucu devlet başkanlığı görevinden istifa eden Pervez Müşeref’in yerine kimin geçeceği bugün yapılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini kabul eden koyu katolik İspanya’nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero iftara geliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelen Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, gece soluğu ünlü eğlence merkezi Reina'da aldı.
19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 5. Grup'ta bugün oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde Türk basın mensupları adeta akreditasyon çilesi çekti.
|