|
|
04 Haziran 2008 Çarşamba 10:00
|
Dünya
|
OBAMA ZAFERİNİ İLAN ETTİ
ABD'de beş aydır devam eden önseçim sürecinin sonunda senatör Barack Obama, Demokrat Partinin kasımda yapılacak başkanlık seçimindeki adaylığını garantilemesine yetecek delege sayısına ulaşarak zaferini ilan etti.
Bu sonuçla Obama, ABD'de iki büyük partiden birinin başkan adaylığını elde eden ilk siyah özelliğini kazanarak tarih yazdı.
Son önseçim gününde Montana eyaletinde Obama, South Dakota eyaletinde de rakibi Hillary Clinton önde çıktı.
Bu sonuçların ardından başkan adaylığı için gereken 2 bin 118 delege sayısını fazlasıyla aşan Obama, Associated Press ajansının sayımına göre son önseçim gecesinin sonunda 2 bin 144 delegeye ulaştı. Bazı süper delegelerin de bugün Obama'ya desteklerini dile getirmesi bekleniyor.
St. Paul kentinde taraftarlarına hitaben bir zafer konuşması yapan Obama, ''Amerika, bu bizim zamanımız. Geçmiş dönemlerdeki politikaların sayfasını çevirmesinin zamanı geldi'' dedi.
Rakibi Clinton'ı da kutlayan Obama, Hillary'i gücü, cesareti ve iradesinden dolayı övdü.
4 Kasım'da yarışacağı Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain'i de eleştiren Obama, McCain'in seçilmesi durumunda bunun ABD için ''üçüncü bir George W. Bush dönemi'' olacağını söyledi.
Barack Obama, Hillary'nin seçmenlerinden de kasım ayında kendisini desteklemelerini istedi.
YENİLGİYİ KABULLENMEYEN HİLLARY ÇEKİLMİYOR ABD'de Demokrat Partide beş ay süren başkan adaylığı yarışını Barack Obama'nın kazanmasına karşın yenildiğini kabul etmeyen rakibi Hillary Clinton, mücadeleden çekilmediğini duyurdu.
Önseçim sürecinin sona ermesiyle birlikte senatörü olduğu New York'ta yandaşlarına hitabeden Clinton, Obama'yı "başarısından dolayı" kutladı, ancak bu başarının ne olduğundan söz etmedi.
Hillary, konuşması boyunca toplam halk oyunda Obama'yı geçtiğini ve kazandığı eyaletleri dile getirirken, sonuçta esas kriter olan delege sayısında rakibi Obama'ya yenildiğinden hiç bahsetmedi.
Clinton, Demokrat Partinin birliğini istediğini belirtmesine karşın, partinin Obama etrafında birlik olması gerektiği yönünde hiçbir ifade kullanmadı.
Hillary, "sonuçta bu geceden itibaren hiçbir kararım yok" diyerek, henüz çekilmediğini bildirdi.
Buna karşılık bütün yorumcular, Hillary'nin çekilmemesi durumunda bile bundan sonra Obama'yı destekleyen delegelerin fikrini değiştirmesi ihtimalinin bulunmadığını vurguladılar. Daha önce New York milletvekilleriyle konuşmasında "Obama'nın yardımcılığını kabul eder mısınız?" şekildeki soruya, "partinin çıkarına olacaksa buna açığım" diyen Clinton, ancak son yaptığı konuşmada yarışın bittiğini telaffuz etmekten kaçındı.
ANNESİNİN 90'INCI YAŞGÜNÜNÜ KUTLAMAYA GİDİYORDU: Çarpma anında otomobilin her iki ön kapısının da koptuğu ve defalarca takla atan otomobilin hurdaya döndüğü görüldü.
Aden körfezinde deniz ticaretine izin vermeyen Somalili korsanların, Yunanistan'a ait bir tankeri kaçırdıkları açıklandı.
MESAJ AMERİKA'YA: Rusya'nın ilk defa Pasifiklerin Ekvator bölümüne doğru balistik bir füze denemesinde bulunduğu bildirildi.
ABD, Kuzey Kore'yi teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarttığını bildirdi.
Almanya’da 2002’de çıkarılan yasayla genelevlerde çalışmanın "seks işçiliği" olarak tanımlanıp resmen meslek sayılması, genelevler arasındaki rekabeti artırdı.
DİYORLAR Kİ: BU FİLM ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİNİ BİLE ETKİLEYEBİLİR...
|