|
|
10 Haziran 2008 Salı 02:25
|
Dünya
|
'Türkiye Amerika için artık ÖNEMSİZ BİR ÜLKE' diyen Amerikalıya, AKP genel başkan yardımcısı böyle yanıt verdi
O söyleyenin kişisel fikridir...
BEYAZ Saray’a yakınlığı ile bilinen Kongre üyesi Mark Kirk’in Nagehan Alçı’ya söylediği “1 Mart tezkeresinden sonra Türkiye’nin önemi yüzde 90 azaldı. Artık ABD, Türkiye’den bir şeye karışmamasını bekliyor, Belçika gibi” sözleri AKP’de tepki gördü.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, ABD’de Türkiye’ye karşı bazı kişisel negatif görüşler olabileceğini ancak ABD yönetiminin etkili ve yetkili isimlerinin Türkiye ile işbirliğine büyük önem verdiğini vurgulayarak “İki ülke yönetimi arasında çok güçlü bir diyalog ve işbirliği var” diye konuştu.
Dişli, ABD yönetimi ile askeri, siyasi ve ekonomik işbirliğine işaret ederek, “Özellikle Ortadoğu barış sürecinde. Afganistan ve Kuzey Irak’taki ekonomik işbirliği gibi, birçok konuda yakın işbirliğimiz var” dedi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın halen ABD’de olduğuna dikkat çeken Dişli, ABD ile güçlü ilişkiler olduğunun altını çizdi.
Dişli, 1 Mart tezkeresinde yaşanan sıkıntının aşıldığını savunarak, şunları söyledi: “O konu kapandı. ABD yönetimine, 1 Mart tezkeresinin demokrasi ile ilgili bir sonuç olduğunu aktarmıştık. Meclis’te çoğunluğun tezkere lehine oy kullanmasına karşın, küçük bir farkla tezkerenin geçmediğini anlatmıştık. Demokrasinin beşiği olan bir ülkenin bunu anlaması gerektiğini iletmiştik.”
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye'nin Ermenistan'ı suçlamaya ve koşul öne sürmeye hakkı olmadığını öne sürdü.
Almanya'nın Hamburg kenti, onlarca yaban domuzunun istilasına uğradı.
ABD ve İsveç'te 'Ermeni soykırımı' tasarılarının onaylanmasının ardından Bulgaristan Meclisi'ne de 'soykırım'ın kınanması öngörülen bir karar tasarısı sunuldu.
İran’da hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçiminin mağlubu muhalif lider Mir Hüseyin Musavi, İran takvimine göre 21 Mart’ta başlayan yeni yılı ‘sebat (direniş) yılı’ ilan etti.
Kaddafi’nin 'Nijerya’nın ikiye bölünmesi' önerisi Afrika’nın hem büyük hem de doğal kaynakları açısından zengin ülkesinin tepkisini tepki çekti.
ABD Başkanı, 'İran hükümetinin sorumlu tutulması için uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz, çünkü onlar uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetti' dedi.
|