|
|
27 Haziran 2008 Cuma 12:39
|
Dünya
|
Avrupa Parlamentosu, Anayasa Mahkemesi'ni ETKİLEMEYE YÖNELİK BİR KARAR aldı... LAGENDİJK, 'ne yani sessiz mi kalsaydık' imalı bir açıklama yaptı
LAGENDİJK: AB PARLAMENTOSU SESSİZ KALAMAZDI
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "AK Partinin kapatılmasının düşünülmesine AB Parlamentosu sessiz kalamazdı" dedi.
Hatay Vali Vekili Ömer Bedrettin Sağsöz'ü makamında ziyaret eden Lagendijk, gazetecilerin sorusu üzerine, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin, AK Partinin kapatılması halinde Türkiye için "siyasi denetim mekanizması" öngören tasarısını desteklediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"AK Parti kapatılırsa, açık söyleyeyim, AB müzakerelerinde aksamalar olur. Yüzde 47 oy alarak iktidar olan AK Partinin kapatılmasına sıcak bakamayız. AB Parlamentosu da bu yolda düşüncelerini açıkladı. Amacımız, davayı etkilemek ve Türkiye'nin içişlerine karışmak değil. İki uç arasında hiçbir şey olmamış gibi davranmak olmaz. Avrupa'da da parti kapatılmasına hiçbir dönemde iyi bakmayız. AB Parlamentosu bu gibi olaylara sürekli reaksiyon gösterir. Bu konunun başka yönlere çekilmesi doğru değil."
Lagendijk, DTP'nin de kapatılmasının düşünülmesine gerekli tavrı koyduklarını vurgulayarak, "Ancak yüzde 47 oy alarak iktidar olan AK Parti ile DTP arasındaki farkı gözetiyoruz. Türkiye'de parti kapatılmasından dolayı AB'nin sessiz kalmayacağını herkesin bilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Lagendijk, Türkiye'nin 301 konusunda imaj kaybına uğradığını, 301'in tamamen kaldırılması için Adalet Bakanlığının çalışma yapmasını, aksi halde AB sürecinde sorunlar çıkacağını da kaydetti.
Kaldığı otelde bir süre dinlendikten sonra Fener Rum Patrikhanesi'ne gelen Kiril, yetkililer tarafından kapıda karşılandı. Moskova Patriği'nin gelişiyle birlikte kilise çanları çalındı.
Hayranları, gece vakti gökyüzüne yükselen bu ışıklara bakıp dua ediyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Başkanı Barack Obama’ya, temaslarda bulunmak üzere Şam’ı ziyaret etmesi için gayriresmi davette bulundu.
Bulgaristan'da halkın, Sosyalistler’in önderliğindeki, Türk partisi HÖH’ün de yer aldığı koalisyonu yıkması bekleniyor.
İsrail Ordusu'nun Hahambaşı Avihay Ronski, 'kadınların orduda görev almamaları gerektiğini' söyledi.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, 'Türkiye ile sınırların koşulsuz olarak açılması yönünde mutabakata vardık. Türkiye’den pratik adımları atmasını bekliyoruz' dedi.
|