|
|
03 Temmuz 2008 Perşembe 17:48
|
Dünya
|
Azerbaycan, anlaştığı Rusya'ya şunu söyletti:
DAĞLIK KARABAĞ PROBLEMİNİN AZERBAYCAN'IN ARAZİ BÜTÜNLÜĞÜ ÇERÇEVESİNDE VE SINIRLARIN DEĞİŞMEZLİĞİ KURALINA GÖRE ÇÖZÜMÜNDEN YANAYIZ
AZERBAYCAN DA RUSYA DA İSTEDİĞİNİ ALDI
- AZERBAYCAN RUSYA'DAN DAĞLIK KARABAĞ KONUSUNDA DESTEK, RUSYA İSE AZERBAYCAN'DAN DOĞAL GAZ ALDI
- RUSYA, AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ DAĞLIK KARABAĞ PROBLEMİNİN AZERBAYCAN'IN ARAZİ BÜTÜNLÜĞÜ ÇERÇEVESİNDE VE SINIRLARIN DEĞİŞMEZLİĞİ KURALINA GÖRE ÇÖZÜMÜNDEN YANA
- AZERBAYCAN DOĞALGAZININ RUSYA'YA SATIŞIYLA İLGİLİ İKİ ÜLKE ARASINDA MUTABAKAT SAĞLANDI
Başkent Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in ikili ve heyetlerarası görüşmelerinde başta enerji konusu olmak üzere, ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Hazar Denizi'nin statüsü ve güvenliği, Dağlık Karabağ problemi ile İran konuları ele alındı.
Görüşmelerde iki ülke arasında çeşitli konularda işbirliğini içeren protokoller ile Dostluk ve Stratejik İşbirliği Beyannamesi de imzalandı.
Beyannamede Dağlık Karabağ probleminin Azerbaycan'ın arazi bütünlüğü çerçevesinde sınırların değiştirilmeyeceği kuralına göre çözümlenmesine vurgu yapılırken, Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan arasında imzalanan Hazar'ın statüsü anlaşmasına İran ve Türkmenistan'ın da katılması istendi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, Azerbaycan'ın Kafkasya'da Rusya'nın stratejik ortağı olduğunu vurguladı.
Azerbaycan'la Rusya arasındaki ticari devriyenin 2 milyar dolara ulaştığını belirten Medvedev, yalnız bu yılın ilk 4 ayında ticari devriyede yüzde 50 oranında artış olduğunu söyledi. Kazakistan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden sevkiyat kararı almasının ardından, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak olan Nabucco boru hattına doğalgaz verme ihtimali Moskova'yı harekete geçirdi.
Bu kapsamda Azerbaycan'ı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta temaslarda bulunacak.
Medvedev'den önce, geçen hafta Azerbaycan ve Türkmenistan'da temaslarda bulunan Rusya doğalgaz şirketi Gazprom'un başkanı Aleksi Miller, Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazını Avrupa fiyatlarında almaya hazır olduklarını açıklamıştı.
Peru'da dün akşam Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
ABD Başkanı Bush, kurtarma planının uygulanması ve piyasaların yeniden itibar kazanmasının zaman alacağını ama sonunda başarılı olacağına inandığını belirtti.
ABD'nin California eyaletinde işsiz ve parasız kalan bir adam, eşini, 3 çocuğunu ve kayınvalidesini öldürdükten sonra intihar etti.
Yiyecek bulabilmek için Patagonya’dan Brezilya kıyılarına giden binlerce şaşkın penguen, uçakla evlerine geri gönderildi. YORGUNLUKTAN ÖLECEKLERDİ...
Kenya’da Maasai çobanları, kuraklığın hüküm sürdüğü ülkede nüfuslarının artmasını önlemek için keçilere prezervatif uygulaması başlattı.
İngiltere’nin başkenti Londra’nın güvenliğini sağlayan Metropolitan Polis Teşkilatı içindeki ırkçılık iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldı.
|