|
|
11 Temmuz 2008 Cuma 00:27
|
Dünya
|
Tayyip Erdoğan Irak'ta PKK'YI YOK ETMEK 2 ÜLKENİN EN ÖNEMLİ İŞİ dedi, KABIL dediler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK'yı yok etmek Türkiye ve Irak'ın "en önemli, en ciddi işlerinden biri" olduğunu söyledi.
Erdoğan, Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü.
Görüşmede terör örgütü PKK konusunu gündeme getiren Erdoğan, "Orada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK terörüne karşı başta Sayın Kardeşim (Maliki) olmak üzere Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa da teşekkür ediyoruz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
"Bölücü terör örgütü PKK sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır. Bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturan terörist unsurların ilişkilerimizi zehirlemesine asla imkan ve fırsat vermemeliyiz. Bu konuda müşahhas neticeler vermeye başlayan ortak bir irade ve anlayışın gelişmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.
İki ülke arasında başta terör tehdidi olmak üzere tüm riskleri ortadan kaldıracak ortak bir güvenlik alanı, ülkelerimizin refahına katkı sağlayacak ortak bir ekonomik havza ve enerji koridoru oluşturma konularında inanıyorum ki tam bir mutabakat bulunmaktadır."
Irak Başbakanı Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Erdoğan'ın ziyaretinin çok önemli mesajlarının olduğunu ifade eden Maliki, "Bu ziyaret bölgenin ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelmiş olduğu olumlu düzeyi göstermesi bakımından önemlidir. Bu ziyaretin diğer bir önemli mesajı da bölge ülkelerinedir. Artık bölge ülkelerinde işbirliği yapılmalıdır, yeni kapılar açılmalıdır. Bu ziyaret, bölge ülkelerine diyaloğun şart olduğunu ortaya koymaktadır, sorunların kavgayla, gürültüyle, silahla değil, anlaşmayla, diyalogla, işbirliğiyle çözüleceğinin bir göstergesidir" diye konuştu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN IRAK ZİYARETİNİ TAMAMLADI
Irak'a gerçekleştirdiği resmi ziyareti tamamlayan Başbakan Erdoğan, Ankara'ya döndü.
Önce Irak Başbakanı El Maliki ile Yeşil Bölge'deki başbakanlık binasında bir araya gelen Erdoğan ve beraberindeki heyet, sırasıyla Irak Parlamento Başkanı Mahmud El Meşhadani, Irak Devlet Başkanı Yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Tarık El Haşimi ile görüştü.
Erdoğan, son olarak Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile cumhurbaşkanlığında bir araya geldi.
Dünyanın en büyük eğlence ve çocuk parkı Disneylan'da iki gezi trenin çarpması sonucu, 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.
IRAK'IN BU SESLENİŞİ AVRUPALI'YA
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "iki halk için iki devlet fikri üzerinde geniş çaplı bir ulusal uzlaşmaya vardık" sözleriyle, bugüne kadar açıkça hiç kullanmadığı iki devletli çözüm ifadesini kul
Yarınki zirvenin ilişkilerde “balayı” başlatması beklenmiyor, ancak göreli olarak görevlerine yeni başlayan iki lidere birlikte çalışma olanağı sağlayacağı düşünülüyor.
Bulgaristan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin verdiği bilgiye göre 250 bine yakın Türk, Türkiye'de, geri kalanı ise Bulgaristan'da seçime katılacak.
|