|
|
19 Ağustos 2008 Salı 08:05
|
Dünya
|
İSTİFAYA EVET DİYEN Müşerref'in Türkiye, Arabistan ya da ABD'ye sığınacağı ve yargı önüne çıkmamak için iktidarla anlaştığı iddia edildi
İktidar partilerinin azletmek istediği Pakistan lideri Pervez Müşerref "Kaderim halkımın elinde" diyerek istifa etti.
Pakistan'a son bir yıla damgasını vuran siyasi karışıklık dün Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in televizyonlarda canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasıyla istifa edeceğini açıklamasıyla son buldu...
İktidarı paylaşan koalisyon partilerinin anlaşmaya varıp Müşerref'in azil sürecini başlatacaklarını açıklamalarından 10 gün sonra gelen istifa kararı sevinçle halkı sokaklara döktü.
Müşerref, Pakistan halkının çıkarlarına zarar vermesini engellemek için istifa etmeye karar verdiğini söyledi. "Hukuk danışmanlarıyla yaptığım istişarelerin ardından bu kararı aldım" demesi Müşerref'in, kovuşturmaya uğramayacağı ya da sürgüne gitmeye mecbur kalmayacağı konusunda garanti verildiği şeklinde yorumlandı. Bir saat boyunca konuşan Müşerref, "Azil sürecinden başarıyla çıksam da çıkmasam da Pakistan halkı kaybedecekti. Halkımın çıkarlarını kendi çıkarlarımın üzerinde tutuyorum. Geleceğimi halkımın ellerine bırakıyorum" dedi.
1999 yılında kansız bir darbeyle iktidara gelen Müşerref'in istifasının ardından yerine kimin geleceği hakkında da büyük tartışmalar yaşanıyor. Pakistan Halk Partisi lideri Asıf Ali Zerdari'nin bu görevi çok istediği ve buna ABD'nin de onay verdiği konuşuluyor. Ancak Pakistan Müslüman Birliği Partisi lideri Navaz Şerif kesinlikle Zerdari'nin bu göreve gelmesine karşı.
Bu nedenle iktidar ortaklarından liberal partinin lideri Asfandayr Han'ın göreve getirilebileceği konuşuluyor. Öte yandan Zerdari'nin dün yaptığı açıklamada "Yeni başkanımız bir kadın da olabilir" demesi de akılları karıştırdı... Ülkede yeni devlet başkanı 30 gün içinde seçilecek. Seçim yapılana kadar Senato Başkanı Muhammedian Sumro başkan vekili olacak.
EUROPEANA'nın resmen açılmasından birkaç saat önce, çok sayıda meraklının sayfaya ulaşma çabası yüzünden AB'nin dijital kütüphanesi çöktü.
Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski, "Obama’nın Polonya ile de tarihi bağı var. Dedesi Afrika’da bir misyonerimizi yemiş" dedi. Irkçılık suçlamalarını beraberinde getiren şakayı, bir muhalefet milletvek
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB üyesi olması halinde Türk işçilerinin Avrupa'da serbest dolaşımına izin vermeyebileceklerini söyledi.
Yakında uzaya gittikleri mekiği kaybedecekler...
Rusya, Somali açıklarındaki korsanlıkla mücadele etmek için bölgeye daha fazla sayıda savaş gemisi göndereceğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Ürdün'e gizli bir ziyaret yaparak, Kral Abdullah ile görüştükleri bildirildi.
|