|
|
14 Kasım 2008 Cuma 02:41
|
Dünya
|
Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen bir KONFERANS: 'Türkiye tarafından Kürtlerin Dersim'de soykırımının 70. Yılı'
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA KÜRT KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİ DE VAR VE BUNLAR GİDEREK 'NÜFUZ ALANI' YARATIYORLAR
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) dün 'Birleşik Sol' grubu üyesi Kürt kökenli Feleknas Uca tarafından düzenlenen, "Türkiye tarafından Kürtlerin Dersim'de soykırımının 70. Yılı" adlı konferans, istediği amaca ulaşamayarak, Avrupa Birliği'ne (AB) sesini duyuramadı.
Toplantıya, 784 üyeden oluşan AP'den, sadece konuşmacı olarak davet edilen Birleşik Sol grup üyesi Eric Meijer katıldı.
Diğer konuşmacılar arasında DTP milletvekili Aysel Tuğluk, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ve DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis yer aldı. Konferansa kırmızı bültenle arananan Ahmet Dere de katılırken, PKK'nın yönetici kadrolarından Ali Haydar Kaytan'ın 80 yaşındaki annesi, Dersim olaylarının tanığı olarak dinlendi. PKK yanlısı Roj TV ise toplantıdan sürekli canlı yayın yaptı.
PKK'LILARA 'GERİLLA' DEDİ
Konuşmacı Tuğluk konuşmasında hükümetin zihniyetini, "faşizan" olarak nitelerken, "Devlet, geçmişte kürt sorunu konusunda hata yapmıştır dediler. Ama hatalar halen devam ediyor. Dersim'in kadar ötesindeyiz?" dedi. DTP Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ise PKK'lılara 'gerilla' nitellendirmesinde bulunarak, "Dersim'de PKK gerillaları ve askerler içerisinde büyük kayıplar veriliyor. Faili meçhul cinayetler yaşanıyor. Kente girerken aramalar yapılıyor. Sanki başka bir ülke gibi" diye konuştu. Halis de "Dersim'de 70-90 bin insan öldü. 38 kıyımı, katliamı, kolu kanadı kırılmış bir Dersim'i doğurdu" dedi. Feleknas Uca'nın konuşmasında ise şu ifadeler yer aldı: "Munzur Nehri'nden, 1937 yılında kan akıyordu. Bu sadece Dersim değil. Ermeni katliamı da kabullenilmelidir." Konferans sonunda, Türkiye'nin "Dersim soykırımı" mağdurlarına tazminat vermesi ve arşivlerini açmasını talep eden bir bildiri yayınladı.
|
Yorumlar |
|
noname
-
14.11.2008 14:07
|
|
sen, olsan olsan ermeniyle kardeş olursun zaten..ama kafayı kullan, yeni trend obama..kenyalılarla soydaş olsan daha karlı olursun. bu avrupa parlamentosuna da şaşıyorum, avrupadaki uyuşturucu ve pez...lik sektörünün kimin elinde olduğunu bildikleri halde bu arkadaşlara yüz veriyorlar. ama kıymetli vatandaşım mahkemeye ve kodese düşünce "ben Türküm, nerde bu devlet, nerde bu millet" demeyi biliyor. Adana Valisinin yeşil kart uygulamasını bunların pasaportuna uygulamak lazım. gitsin ermenistandan pasaport alsın. insan kendi kendine "ben soysuzum" der mi? derse böyle der..
|
Kaldığı otelde bir süre dinlendikten sonra Fener Rum Patrikhanesi'ne gelen Kiril, yetkililer tarafından kapıda karşılandı. Moskova Patriği'nin gelişiyle birlikte kilise çanları çalındı.
Hayranları, gece vakti gökyüzüne yükselen bu ışıklara bakıp dua ediyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Başkanı Barack Obama’ya, temaslarda bulunmak üzere Şam’ı ziyaret etmesi için gayriresmi davette bulundu.
Bulgaristan'da halkın, Sosyalistler’in önderliğindeki, Türk partisi HÖH’ün de yer aldığı koalisyonu yıkması bekleniyor.
İsrail Ordusu'nun Hahambaşı Avihay Ronski, 'kadınların orduda görev almamaları gerektiğini' söyledi.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, 'Türkiye ile sınırların koşulsuz olarak açılması yönünde mutabakata vardık. Türkiye’den pratik adımları atmasını bekliyoruz' dedi.
|