|
|
12 Şubat 2007 Pazartesi 12:04
|
Ekonomi
|
Ocak'ta reel getiri şampiyonu, BORSA
Finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi Ocak ayında ''borsa endeksi'', yıllık bazda ise ''külçe altın'' sağladı.
Borsa endeksi Ocak ayında, tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 0,76 reel getirisiyle yatırımcısının yüzünü güldürdü.
Yıllık değerlendirmelerde ise külçe altın TÜFE bazında yüzde 15,79 ile yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçilmiş finansal yatırım araçlarının Ocak ayı itibariyle reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre, Ocak ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyondan arındırıldığında mevduat faizi yüzde 0,41 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 1,29, avro yüzde 3,03, külçe altın yüzde 1,13 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Ocak itibariyle son bir yıla bakıldığında ise en fazla reel getiriyi, külçe altın sağladı. Bunu mevduat faizi ile avro izledi.
Söz konusu bir yılda TÜFE bazında indirgendiğinde, külçe altın yüzde 15,79, mevduat faizi yüzde 4,34, avro yüzde 4,30 oranında yıllık reel getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 16,76, dolar yüzde 2,62 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
Toplu görüşmelerin 5. turunda hükümet ve memur temsilcileri belirlenen yüzde 4,5 ve yüzde 4 zam oranında anlaşmaya vardı.
Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 26,7 artarak 7 milyar 954 milyon dolara yükseldi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 373,87 puan düşüşle 39.776,10 puandan kapandı.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,1790 YTL, avronun satış fiyatı 1,7330 YTL oldu.
İDDAA bahis oyununun, özel hukuk tüzel kişilerine yaptırılması hususunda açılan ihale onaylandı.
KESK üyeleri hükümet ve sendikalar arasında geçen toplu görüşmelerin 4. turunda memurlara öngörülen yüzde 7.5'luk zam artışını protesto etmek amacıyla eylem yaptı.
|