|
|
08 Şubat 2010 Pazartesi 13:30
|
Ekonomi
|
Üretimde ARTIŞ var... En büyük artış, ARAÇ ÜRETİMİNDE; ikinci sırada TÜTÜN fabrikaları, üç'te PLASTİK imalathaneleri var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 15,4, Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksinde yüzde 10,9, İmalat Sanayi sektörü endeksinde ise yüzde 28 artış gözlendi.
ÜRETİMDE EN YÜKSEK ARTIŞ ARA MALI İMALATINDA
Türkiye'de sanayi üretimi 2009 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,2, bir önceki aya göre yüzde 8,7 arttı. Yıllık ortalamaya bakıldığında ise sanayi üretimi 2009 yılında yüzde 9,6 daraldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılı Aralık ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2008 yılı Aralık ayında yüzde 20,1 oranında gerileyen imalat sanayinde üretim endeksi bu yılın aynı döneminde yüzde 28 arttı. Söz konusu ayda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 15,4, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 10,9 artış gösterdi.
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, 2009 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 33,2 ile ara malı imalatında görüldü.
Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 30,1, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 22,5, enerjinin yüzde 10,1, sermaye malı imalatının ise yüzde 28,5 oranında arttığı gözlendi. -İMALAT SANAYİNDE EN YÜKSEK ARTIŞ- İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının Aralık ayında, 2008 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış oranı yüzde 85,3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında görüldü. Bunu yüzde 45,7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 44,7 ile plastik ve kauçuk ürünleri imalatı izledi.
Derinin ve tabakanın işlenmesinde yüzde 41,8, başka yerde sınıflandırılmayan makine ve cihazların imalatında yüzde 39,2, tekstil ürünleri imalatında yüzde 36,2, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 34,4, makine ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 34,3, kağıt hamuru, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 34,2, artış oldu.
Üretim gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 19,5, giyim eşyası imalatında yüzde 13, ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatında yüzde 28,2, basım ve yayımda yüzde 29,2, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 4,2, metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında yüzde 28, ana metal sanayinde yüzde 15, başka yerde sınıflandırılmayan makine ve teçhizat imalatında yüzde 24,1, tıbbi hassas ve optik aletlerle saat imalatında yüzde 11,2 ve mobilya imalatında yüzde 17,8 arttı.
Söz konusu ayda geçen yılın aynı ayına göre büro makineleri ve bilgisayar imalatında yüzde 31,3, diğer ulaşım araçlarının imalatında yüzde 29,2 ve radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında yüzde 5 daralma meydana geldi.
Geçen yıl Aralık ayında metal cevherler madenciliğindeki artış oranı ise yüzde 91,8 olarak hesaplandı.
Alt grupta yer alan kalemlerden kömür madenciliğinde yüzde 6,6, ham petrol ve doğal gaz çıkarımında yüzde 13,3 artış, diğer madencilik ve taşocakçılığında ise yüzde 0,3 azalma oldu.
Elektrik, Gaz, Buhar ve Sıcak Su Üretimi ve Dağıtımında da Aralık ayında önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10,9 artış meydana geldi.
Mehmet Şimşek, böyle bir durum yaşansa dahi, Türkiye'nin göreceli olarak başka ülkelere oranla çok daha iyi bir performans göstereceğini söyledi.
Ağır ekonomik kriz nedeniyle sert tartışmalara sahne olan Yunanistan'da bu kez 'yan yatan denizaltı' yüzünden kavga çıktı.
Botaş'ın altyapı güzergahını 15 yıl süreyle 29.9 milyon avroya kiralayan Superonline, fiber optik ağ altyapısını 2.5 kat artırıp 24 bin kilometreye çıkarıyor.
TTNET'in, internet üzerinden televizyon ve sinema filmi izleme imkanı sunan yeni servisi Tivibu, 100 bin üyeye ulaştı.
Futbolda başarılı taktik ve tahminleriyle dikkati çeken Dilmen, iyi bir gayrimenkul yatırımcısı olarak da biliniyor...
Arama motoru olarak yola çıkan ve şu an dünyanın en büyük çevrimiçi hizmet sağlayıcılarından bir tanesi olan Google'ın son icadının 'Google TV' olduğu ortaya çıktı.
|