|
|
16 Nisan 2007 Pazartesi 09:06
|
Ekonomi
|
'Merkez, seçim bahanesiyle istikrar tüccarlığı yapıyor'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası'nın faizleri aşağı çekmeyerek halkın birikimlerinin ülke dışına çıkmasına yol açtığını savundu
Satıcı "Merkez Bankası'nın görevi ülke sermayesini korumaktır. Ama bu konuda çok hovarda, bonkör davranıyor" diyor.
"Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi için zaman geldi de geçiyor bile" diyen Satıcı, beş yıl önce 40-50 milyon dolar etmeyen arsaların şimdi 800 milyon dolarlara satıldığına dikkat çekti.
Satıcı, şöyle konuştu:
"Türkiye'ye gelen sermaye de çok kaliteli. Bakıyorsunuz ihalelerde masanın etrafında 8-10 milyar dolarlar dönüyor. Ama buna rağmen yüksek faiz vermek Merkez'in kolayına gidiyor. Merkez Türkiye'ye orta ve uzun vadede güvenle bakan sağlam yatırımcıların gelmesini sağlamalı."
"Merkez Bankası seçimleri risk olarak gördüğü için faizleri indirmiyor olabilir mi?"şeklindeki soruya ise Oğuz Satıcı, "Ben seçimleri bahane ederek istikrar tüccarlığı yapmayı doğru bulmuyorum. Şimdi tutup 40 katır mı 40 satır mı aman seçime bakıyoruz faizleri indirmiyoruz diyerek ülkeyi oyalamanın manası yok. Cumhurbaşkanlığı ya da genel seçimler piyasayı çok fazla ilgilendirmiyor" cevabını verdi. Merkez Bankası'nın Türkiye için doğru politikalar uygulamadığını ileri süren Satıcı, bankanın piyasa ekonomisini bir takım örtülü operasyonlarla tıkadığını bunun da ilerde ülkeye büyük maliyet çıkaracağını savundu.
36 YIL ARADAN SONRA, İLİŞKİLERİ ÖNCEKİ GÜN BAŞLADI DAHA...
Başbakan Tayyip Erdoğan mevduata güvencede limitlerin artırılacağını belirtip ‘Henüz rakam belli değil. Sınırsız güvence vermeyi düşünmüyoruz’ dedi
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın, Hazine Bakanlığı görevine New York Merkez Bankası Başkanı Timothy Geithner'ı, Ulusal Ekonomi Konseyi başkanlığına da Lawrence Summers'ı atayacağı kesinleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 13,61 oranında değer yitirdi.
Buna göre, şu anda toplam istihdamın yüzde 8’ini oluşturan part time çalışma oranı yukarıya çekilecek.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi için iki adet Gulfstream G - 550 VIP uçağı alınacak. 100 milyon dolar değerindeki uçaklar, füze kalkanına sahip olacak.
|