|
|
01 Kasım 2007 Perşembe 10:43
|
Ekonomi
|
Dizel oto satışları benzinliyi solladı
Akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Avrupa normlarına uygun dizel yakıtın yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'deki dizel araç satışı, ilk kez benzinli araçları geçti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) yaptığı açıklamaya göre geçen yılın ilk dokuz ayında dizel araçların satışlardaki oranı yüzde 49 iken, 2007'nin aynı döneminde yüzde 51'e yükseldi. ODD Genel Koordinatörü Işık Dikmen, otomatik vitesli araçlar ve orta sınıf otomobillerin oranında da arttığını kaydetti.
İHRACAT VE ÜRETİM ARTTI
Bu yılın ilk 9 ayında satışların bir önceki yıla göre yüzde 16.4 gerilediğini, ihracatın ise aynı dönemde yüzde 18.4 arttığını hatırlatan Dikmen, Türkiye'nin otomobil satışları açısından Avrupa'nın 11., hafif ticari araç satışlarındaysa 6. büyük pazarı olduğunu kaydetti. Bu yıl oto pazarının 580 bin adet, 2008'deyse 640 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Dikmen, 9 aylık döneminde 777 bin 853 adet araç üretildiğini, 13.7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını hatırlattı.
'İKİNCİ EL İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI'
Işık Dikmen, vergilendirmede kademeli olarak AB ülkelerindeki prensiplerin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek vergilerin iç pazarın büyümesini engellediğini dile getiren Dikmen, "Motorlu taşıtlar vergisi, dünya ve AB ülkelerindeki uygulamalar paralelinde çevre kriterlerini de içerecek yeni kriterlere göre değiştirilmeli" dedi. İkinci el oto satışlarının da düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Dikmen, "İkinci el oto ticaretinin kurumsal bir hüviyete kavuşturulması ve kayıt altına alınması sağlanmalı. Zira bu araçların satış miktarıyla ilgili hiçbir veri yok" ifadesini kullandı.
Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.
TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.
İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
|