|
|
21 Kasım 2007 Çarşamba 10:33
|
Ekonomi
|
Ekim ayında ülkemize 2 milyon 152 bin turist geldi... Bu sayı yüzde 25,6 artış demek
2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 25,6 oranında arttı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan geçici verilere göre 2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 25,6 oranında artarak 2 milyon 152 bin 908 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 1 milyon 713 bin 916 kişi olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk 10 ayında ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 18.3 artışla 17 milyon 872 bin 759'dan 21 milyon 144 bin 513'e çıktı. Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Giriş yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 28, havayolunda yüzde 26,7, denizyolunda yüzde 16,4 ve demiryolunda yüzde 14,9 artış olmuştur. Ülke grupları ayrımında, geçen yılın Ekim ayına göre en fazla artışa yüzde 966,7 ile Okyanusya ülkeleri ve yüzde 71,1 ile Asya ülkeleri sahiptir. Ocak-Ekim döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış yüzde 37,3 ile Amerika ülkeleri ve yüzde 29,7 ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nda gerçekleşmiştir. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 18 ile Okyanusya ülkelerinde görülmektedir.
Milliyet ayrımına bakıldığında, giriş yapan ilk on ülke sıralamasında birinci sırada Almanya görülmektedir. Bu ülkeyi sırasıyla, İngiltere, Rusya Federasyonu, Hollanda, Bulgaristan, İran, A.B.D, Fransa, İtalya ve Gürcistan izlemektedir. İlk on milliyet toplamı giriş yapan yabancıların yüzde 63,9'luk bölümünü oluşturmaktadır.
2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre çıkış yapan yabancı ziyaretçiler yüzde 25,7 oranında artarak 2 milyon 460 bin 696 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayında 1 milyon 957 bin 609 kişidir. Çıkış yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre, karayolunda yüzde 29,1, havayolunda yüzde 26,2, denizyolunda yüzde 17,8 ve demiryolunda yüzde 8,6 artış olmuştur. Ülke grupları ayrımında geçen yılın Ekim ayına göre en fazla artışa yüzde 360 ile Okyanusya ülkeleri ve yüzde 63,5 ile Asya ülkeleri sahiptir. Ocak-Ekim döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış yüzde 50,9 ile Amerika ülkeleri, ikinci sırada da yüzde 30,3 ile Asya ülkelerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 12,7 ile Okyanusya ülkelerinde görülmektedir.
Milliyet ayrımına bakıldığında, çıkış yapan ilk on ülke Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu, Hollanda, Bulgaristan, A.B.D, İran, İsrail, İtalya ve Fransa olduğu görülmektedir. Çıkış yapan yabancı ziyaretçilerin ilk on milliyet toplamı yüzde 66,3 olarak gerçekleşmiştir.
Giriş yapan vatandaş ziyaretçiler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,4, çıkış yapanlar ise yüzde 16,6 arttı.
Geçici verilere göre 2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan vatandaş ziyaretçiler yüzde 18,4 oranında artarak 703 bin 153 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 594 bin 065 kişidir.
Giriş yolları ayrımına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 22,7, havayolunda yüzde 19,5, demiryolunda yüzde 5,4 artış, denizyolunda yüzde 11,8 azalış gerçekleşmiştir.
2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre çıkış yapan vatandaş ziyaretçiler yüzde 16,6 oranında artarak 759 bin 588 kişi olmuştur. Bu rakam geçen yıl 651 bin 316 kişi olarak gerçekleşmiştir. Çıkış yollarına bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 26,5, havayolunda yüzde 15,1 artış, demiryolunda yüzde 9,1 ve denizyolunda yüzde 2,4 azalış gerçekleşmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk 10 ayında ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 18.3 artışla 17 milyon 872 bin 759'dan 21 milyon 144 bin 513'e çıktı. Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Giriş yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 28, havayolunda yüzde 26,7, denizyolunda yüzde 16,4 ve demiryolunda yüzde 14,9 artış olmuştur. Ülke grupları ayrımında, geçen yılın Ekim ayına göre en fazla artışa yüzde 966,7 ile Okyanusya ülkeleri ve yüzde 71,1 ile Asya ülkeleri sahiptir. Ocak-Ekim döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış yüzde 37,3 ile Amerika ülkeleri ve yüzde 29,7 ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nda gerçekleşmiştir. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 18 ile Okyanusya ülkelerinde görülmektedir.
Milliyet ayrımına bakıldığında, giriş yapan ilk on ülke sıralamasında birinci sırada Almanya görülmektedir. Bu ülkeyi sırasıyla, İngiltere, Rusya Federasyonu, Hollanda, Bulgaristan, İran, A.B.D, Fransa, İtalya ve Gürcistan izlemektedir. İlk on milliyet toplamı giriş yapan yabancıların yüzde 63,9'luk bölümünü oluşturmaktadır. 2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre çıkış yapan yabancı ziyaretçiler yüzde 25,7 oranında artarak 2 milyon 460 bin 696 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayında 1 milyon 957 bin 609 kişidir. Çıkış yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre, karayolunda yüzde 29,1, havayolunda yüzde 26,2, denizyolunda yüzde 17,8 ve demiryolunda yüzde 8,6 artış olmuştur. Ülke grupları ayrımında geçen yılın Ekim ayına göre en fazla artışa yüzde 360 ile Okyanusya ülkeleri ve yüzde 63,5 ile Asya ülkeleri sahiptir. Ocak-Ekim döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış yüzde 50,9 ile Amerika ülkeleri, ikinci sırada da yüzde 30,3 ile Asya ülkelerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 12,7 ile Okyanusya ülkelerinde görülmektedir.
Milliyet ayrımına bakıldığında, çıkış yapan ilk on ülke Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu, Hollanda, Bulgaristan, A.B.D, İran, İsrail, İtalya ve Fransa olduğu görülmektedir. Çıkış yapan yabancı ziyaretçilerin ilk on milliyet toplamı yüzde 66,3 olarak gerçekleşmiştir. Giriş yapan vatandaş ziyaretçiler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,4, çıkış yapanlar ise yüzde 16,6 arttı. Geçici verilere göre 2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan vatandaş ziyaretçiler yüzde 18,4 oranında artarak 703 bin 153 kişi olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 594 bin 065 kişidir.
Giriş yolları ayrımına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 22,7, havayolunda yüzde 19,5, demiryolunda yüzde 5,4 artış, denizyolunda yüzde 11,8 azalış gerçekleşmiştir. 2007 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre çıkış yapan vatandaş ziyaretçiler yüzde 16,6 oranında artarak 759 bin 588 kişi olmuştur. Bu rakam geçen yıl 651 bin 316 kişi olarak gerçekleşmiştir. Çıkış yollarına bakıldığında ise geçen yılın aynı ayına göre karayolunda yüzde 26,5, havayolunda yüzde 15,1 artış, demiryolunda yüzde 9,1 ve denizyolunda yüzde 2,4 azalış gerçekleşmiştir.
Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.
TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.
İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
|