|
|
02 Aralık 2007 Pazar 16:42
|
Ekonomi
|
Başvuru yapan aidatını geri alıyor
Bankaların müşterilerinden aldığı kredi kartı ücretinin yasal olmadığı tartışılıyor.
Kredi kartı aidatı konusunda açılan davaların tüketicilerin lehine sonuçlanmasının ardından, bankaların müşterilerinden aldığı kredi kartı ücretinin de yasal olmadığı ileri sürüldü.
Bazı bankalar müşterisine sunduğu kredi kartları için aidat adı altında belli bir ücret alıyor. Genelde ekstrelere yansıtılan ve tüketiciyi ödeme konusunda zorunlu bırakan bu duruma karşı açılan davalar, bugüne kadar bankalar aleyhine sonuçlandı. Konya'da kredi kartını kullandığı bankaya geçen yıl dava açan Metin Erkul, 75 YTL'lik kart aidatını hukuki mücadele sonunda geri almış, bu yıl bir kez daha gelen yıllık kart aidatı için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yaptığı başvuru da lehine sonuçlanmıştı.
Bu konuda açılan davalar tüketicilerin lehine sonuçlanırken, bankaların yenilenen kredi kartları için kart ücreti almalarının da yasal olmadığı iddia edildi. Bir bankanın müşterisine kredi kartı ile birlikte gönderdiği belgede, alışveriş, nakit çekme ve gecikme faizlerinin yanı sıra “kart ücreti: 25 YTL, ek kart ücreti: 12,50 YTL” şeklinde bilgiler yer alıyor.
“1 DOLARA MAL EDİP 25 YTL'YE SATIYORLAR”
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, tüketiciden alınan kart ücreti ve kredi kartı aidatının yasal olmadığını söyledi. Bankaların çok sayıda aldıkları için kredi kartını 1 dolara mal ettiğini vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
“Kart yenileme sırasında kart ücreti adı altında para alıyorlar. 1 dolara mal edip 25 YTL'ye satıyorlar. Posta, zarf ve kart giderleri ile birlikte 5 YTL alsalar sesimizi çıkarmayacağız ama 25 YTL makul bir ücret değil. Bankalar burada resmen kart ticareti yapmış oluyorlar. O zaman önümüzdeki dönemde (banka cüzdanının yeniledik, sıra fişi verdik) diye de para talep edecekler.”
Özer, kredi kartı aidatı konusunda açılan davaların 30 bini geçtiğini ve genelde tüketici lehine sonuçlandığını ifade ederek, “Kart ücreti konusunda da başvuruda bulunulmasını öneriyoruz. 25 YTL çok yüksek bir rakam. Ayrıca ek kart ücreti için 12.5 YTL istiyorlar ana kart için 25 YTL... Burada bile fazla ücret aldıkları görülüyor” diye konuştu.
Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.
TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.
İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
|