|
|
28 Aralık 2007 Cuma 09:48
|
Ekonomi
|
'Zamları geciktiren hükümet faiz için bize baskı yapamaz'
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bilgi veren Merkez Bankası Başkanı, 'Hükümetin faiz indiriminde baskısı yok' derken hükümeti zamları zamanında yapmadığı için eleştirdi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda milletvekillerinin "enflasyon ve faiz indirimi" eleştirileriyle karşılaştı. İstanbul Ak Parti Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, "Siz 2007 için bir hedef koydunuz ve gerçekleştiremediniz. Bunu açıklamalısınız" dedi. Bu eleştiriyi yazılı yanıtlamak istediğini söyleyen Yılmaz, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılacak artışların 2008 enflasyonuna etkisinin yarım puan olacağını söyledi. Yılmaz'ın sunumu 3 saat sürdü. Gerek Yılmaz'ın açıklamalarında gerekse dün duyurulan 13 Aralık tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetinde şu konular dikkat çekti:
HÜKÜMET BASKISI YOK
Faiz indirimi için, risk primi, enflasyon beklentisi ve reel faize bakıyoruz. Bu konuda bize hiç kimse baskı yapmaz, yapamaz. Faiz indiriminde hükümetin baskısı yok. Yanlış yapıyorsak sorumlusu da biziz. Veriler neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz.
ZAM ZAMANINDA YAPILMALIYDI
Elektrik zammı enflasyon beklentisini etkiliyor. Zamlar zamanında yapılmalıydı. Enflasyondaki artışı kuraklık, enerji fiyatları etkisini gösterdi.
VERGİ ARTIŞLARI ETKİLİ
Vergi ayarlamaları da enflasyonu etkiliyor. Ancak orta vadeli enflasyon beklentileri üzerinde etkisi sınırlı. Elektrik ve doğalgaza yapılacak zamların ikincil etkileri yakından izlenecek.
İHTİYAT PAYI
Başta akaryakıt, sigara olmak üzere vergi artışları enflasyonu artırdı. Kuraklığın etkisi kasımda da sürdü. Bu tür riskler bizi ihtiyatlı olmaya yöneltiyor.
Artan ham petrol fiyatlarının yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülkelerden biri olan Türkiye'de yılın ilk 5 ayında benzin satışları, bir önceki yılın aynı
İşverenlerin 1987-1995 arasında çalışanlar adına yatırdığı Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde sona yaklaşılırken, bu tarihler arasında evli olan ancak daha sonra boşanan çiftlerden kadının par
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ilgili Kanunu Cumhurbaşkanı'nın onaylaması halinde Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine 28 Temmuz'da başlayacaklarını söyledi.
Global denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG tarafından hazırlanan 'küresel kurumsal sermaye hareketleri' araştırmasına göre, küresel ekonomik güç dengesinde eksen giderek Doğu'ya kayıyor.
Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerindeki müşterilerin en iyi 100 otel sıralamasında Türkiye'den 32 otel yer aldı.
PİLİÇ ÖYLE UCUZ Kİ, ALMAYAN ÜZÜLÜR diye uyarıyorlar
|