Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 9 Ocak 2009Güncelleme: 09.01.2009 02:34 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Ergenekon Davası
Tuncay Güney
Genelkurmay Haberleri
Yargıtay Hakkında
Galatasaray
İsrail
AKP CHP Çekişmeleri
Köksal Toptan
İTO
Alex De Souza
Add to Google
05 Şubat 2008 Salı 12:09 Ekonomi

Petrol ve gaza bir yılda 34 milyar dolar ödedik

Türkiye'nin ham petrol, akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı için geçen yıl ödediği döviz 33.9 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık beşte birini oluşturdu.

Geçen yıl 5.4 milyar dolar olan enerji ihracatı düşüldüğünde net enerji ithalatı 28.5 milyar dolar oldu. Buna göre 2007 yılında 62.8 milyar dolar olan toplam dış ticaret açığının yüzde 45.3'ü enerjiden kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan belirlemeye göre 2006 yılında 28 milyar 859 milyon dolar olan enerji ithalatı için 2007 yılında ödenen fatura 33 milyar 876 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tutar geçen yılın tümünde 169 milyar 987 milyon dolar olan toplam ithalatın yüzde 19.9'u kadar bir büyüklük oluşturdu. Buna göre Türkiye'nin toplam ithalat faturasının yaklaşık beşte biri enerji için ödendi.

ENERJİ İTHALATININ PAYINDA HIZLI ARTIŞ

Enerji maddeleri ithalatının toplam ithalat içindeki payı son yıllarda hızla yükseldi. Fiyatların nispeten düşük olduğu 2003 yılında enerji ithalatının toplam ithalat içindeki payı yüzde 16.7 düzeyinde bulunuyordu. Bu oran 2004 yılının tümünde yüzde 14.8'e indikten sonra 2005 yılında yüzde 18.2, 2006'da da yüzde 20.7 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye'nin toplam ithalatının 69 milyar 340 milyon dolar olarak gerçekleştiği 2003 yılında enerji ithalatı 11 milyar 575 milyon dolar olmuştu. 2004 yılında enerji ithalatı 14 milyar 407 milyon dolara toplam ithalat 97 milyar 540 milyon dolara, 2005 yılında enerji ithalatı 21 milyar 256 milyon dolara toplam ithalat ise 116 milyar 774 milyon dolara çıktı. 2006 yılında da enerji ithalatı 28 milyar 859 milyon, toplam ithalat 139 milyar 576 milyon dolara yükseldi.

NET İTHALAT 28.5 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin önceki yılın tümünde 3 milyar 567 milyon dolar olan enerji ihracatı ise geçen yıl 5 milyar 417 milyon dolara çıktı. Böylece Türkiye'nin enerji dış ticaretinde karşı karşıya kaldığı açık; diğer bir deyişle net enerji ithalatı 25 milyar 292 milyon dolardan 28 milyar 459 milyon dolara yükseldi. Buna göre net enerji ithalatı geçen yıl toplam dış ticaret açığının yüzde 45.3'ünü oluşturdu. Diğer bir deyişle Türkiye'nin dış ticaret açığının yaklaşık yarısı enerjiden kaynaklandı.

İlgili Başlıklar:
Petrol Akaryakıt Piyasası (115 haber)
İthalat (31 haber)






Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.

TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.

İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam