Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 9 Ocak 2009Güncelleme: 09.01.2009 03:15 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Ergenekon Davası
Tuncay Güney
Genelkurmay Haberleri
Yargıtay Hakkında
Galatasaray
İsrail
AKP CHP Çekişmeleri
Köksal Toptan
İTO
Alex De Souza
Add to Google
11 Şubat 2008 Pazartesi 18:23 Ekonomi

EKMEĞİN FİYATI MAKARNAYI GEÇTİ

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ BAŞKANI TURHAN ÇAKAR: "MAKARNANIN PİŞİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ ENERJİYİ, YAĞI, SUYU DA DİKKATE ALDIĞIMIZDA DAHİ MAKARNA EKMEKTEN UCUZ"

- "BU, FIRINCILARIN İNSAFINI AŞACAK BİR OLAYDIR"

- "EKMEK TÜRKİYE'DE ÇOK TEMEL BİR BESİN MADDESİ. O NEDENLE UN FİYATLARININ GEREKÇE GÖSTERİLEREK EKMEK FİYATLARININ ARTIRILMASI ZATEN EKMEĞİ BİLE ALAMAYAN İNSANLARI ÇOK DAHA MAĞDUR DURUMA DÜŞÜRECEKTİR"

- "EKMEĞİN FİYATI VE KALİTESİNİ BİRİLERİNİN İNSAFINA BIRAKMAK, TÜKETİCİYİ MAĞDUR ETMEKTEN BAŞKA SONUÇ DOĞURMAYACAKTIR"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, ekmeğin makarnadan pahalı olmasının tüketici aleyhine bir çelişki olduğunu belirterek, "Bu fırıncıların insafını aşacak bir olaydır. Ekmek çok boyutlu bir konudur. Hükümetin bu olaya el atarak sağlıklı bir ekmek politikası oluşturması gerekmektedir" dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, piyasada makarna fiyatlarını araştırdıklarını ve bir kilogram makarna fiyatının değişik markalara göre 1.3 ile 1.5 YTL arasında olduğunu gördüklerini belirtti. Oysa ekmeğin kilogram fiyatının 2 YTL olduğunu belirten Çakar, "Yani makarnadan bile çok pahalı. Tabi makarnanın pişirilmesi için gerekli enerjiyi, yağı, suyu da dikkate alıyoruz. Ama bunları dikkate aldığımızda da yine makarnanın ekmekten ucuz olduğunu görürüz. Bu tabi ki tüketici aleyhine bir
çelişkidir. Ekmeğin ne kadar pahalı olduğunu gösteren bir uygulamadır" diye konuştu.

Kasım 2007'de ekmeğe yüzde 20 zam yapıldığını ve şimdi yeniden ekmek zammının gündemde olduğunu kaydeden Çakar, şunları kaydetti:

"Gerekçe olarak da un fiyatlarını gösteriyorlar. Un fiyatları ekmek maliyetleri içerisinde yüzde 30 oranında bir ağırlık oluşturuyor. Bu nedenle un fiyatları yeniden ekmeğe zam yapılmasını gerektirecek bir durum değil. Zaten halkımızın yüzde 20'si açlık sınırının altında, büyük çoğunluğu da yoksulluk sınırı altına yaşıyor. Ekmek Türkiye'de çok temel bir besin maddesi. O nedenle un fiyatlarının gerekçe gösterilerek ekmek fiyatlarının artırılması zaten ekmeği bile alamayan insanları çok daha mağdur duruma
düşürecektir. Bu sadece fırıncıların uygulamalarını, insafını aşacak bir olaydır. Ekmek çok boyutlu bir konudur. Burada ekmeğin kalitesi, ekmeğin arkasındaki bazı gerçekler söz konusu, un tekelleri ve buğday tekellerinin uygulamaları söz konusu. TMO'nun alım politikaları da önemli. Ekmeğin fiyat ve kalite uygulamaları konusunda Türkiye'de büyük bir sorun var. Yani ekmek, ekmek olmaktan çıktı. Ekmek balon gibi. Çok az bir ekmek çeşidi ekmek özelliği taşıyor."


Hükümetin bu olaya el atarak sağlıklı bir ekmek politikası oluşturması gerektiğine işaret eden Çakar, yeni çıkartılacak Ekmek Tebliğ'ine göre halk tipi ekmeğin tüketicilerin düşük alım gücü de düşünülerek, en az 300 gram olması gerektiğini aynı zamanda da sağlıklı ve kaliteli olması gerektiğini söyledi. Çakar, "Aksi halde ekmeğin fiyatı ve kalitesini birilerinin insafına bırakmak, tüketiciyi mağdur etmekten başka sonuç doğurmayacaktır. Hükümetin ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, sivil toplum
kuruluşları ve meslek örgütlerinin önerilerini alarak ekmek sorununu çözmesi gerektiğini kaydetti. Ekmek fiyatının makarnadan fazla olmasını değerlendiren bir vatandaş ise, ekmek fiyatı için 25 YKr'nin bile çok olduğunu savunarak, "Önceden çeyrek ekmekle doyuyorduk, şimdi bir ekmekle doyamıyoruz" şeklinde konuştu.

Makarnanın ekmekten ucuz olmasının büyük bir tezat olduğunu belirten bir vatandaş da, makarnanın buğdayının daha kaliteli olduğunu, buna rağmen ekmeğin pahalı olmasının yanlış olduğunu söyleyerek, "Bu, fırsatçılıktır yani" dedi. Türkiye'de insanların yüzde 80'inin ekmekle doyduğunu belirten bir vatandaş da, halkın bu konuda uyanması gerektiğini belirtti.

İlgili Başlıklar:
Ekmek ve Fırın Sanayii (23 haber)
Makarna Sanayii (5 haber)
Tüketiciler (34 haber)






Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.

TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.

İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam