|
|
18 Şubat 2008 Pazartesi 10:32
|
Ekonomi
|
Devlete sattığı elektriğin parasını alamayan özel sektör BOTAŞ'a gaz parasını ödeyemiyor
Özel sektör elektrik üreticileri, elektrikte sistemin kilitlenebileceği uyarısında bulundu.
'Elektrik borsası' olarak da anılan Dengeleme Uzlaştırma Sistemi gereğince devlete sattıkları elektriğin parasını zamanında tahsil edemeyen üreticiler, BOTAŞ'a doğalgaz parasını ödemediği için isyan ediyor.
Ege Bölgesi'nde 13 ili saatlerce karanlığa boğan kesinti sonrasında kurulan 'elektrik borsası' modeli uygulanmaya başlandı. Arz-talep hareketlerinin fiyatı belirlediği model çerçevesinde ürettikleri elektriğin satışını yapan özel sektör elektrik üreticileri, son aylarda devletten elektrik alacaklarını alamamaktan şikayetçi oluyor.
Üretici şirketler, her ayın 15'inde bir önceki ayın elektrik satış faturalarının gönderildiğini belirterek, "Aralıktan 40 milyon YTL kadar alacağımız var" dedi. Devletin, faturanın teslim edildiği tarihi izleyen 5 iş gününde ödemeleri yapması gerektiğini anlatan üreticiler, "Devlet, bu paraları zamanında ödemediği için temerrüde düşüyor. Dolayısıyla faiz yükünü de üstleniyor" dedi.
Her ayın 17'sinde BOTAŞ'a bir önceki ay çektikleri doğalgazın parasını ödemek zorunda olduklarını anımsatan üreticiler, "Devletten daha aralıkta sattığımız elektriğin parasının bir bölümünü alamadık. Bunları tahsil edemezsek BOTAŞ'a gaz parasını ödeyemeyiz. Bu durumda BOTAŞ gazı kesebilir. Sistem kilitlenebilir" diye uyardı.
Merkez Bankası'nın Ocak Ayı ilk dönem beklenti anketine göre 2009 sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 7,84 olarak gerçekleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,03 oranında değer yitirdi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5570 TL, avronun satış fiyatı 2,1370 TL oldu.
TÜSİAD, dünkü gözaltıların ardından Ergenekon soruşturmasının özen gösterilerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
MASKO Mobilya Kenti, krizin şu ana kadar yıkıcı bir etki göstermediğini, ancak ilk üç ayın ekonomik göstergelerinin kendileri için çok kritik olduğunu açıkladı.
İTO Başkanı Yalçıntaş, Kısa Çalışma Ödeneği'nin şartlarında bir an önce değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
|