|
|
06 Mart 2008 Perşembe 08:14
|
Ekonomi
|
BILL GATES, ARTIK BİR NUMARA DEĞİL... Türkiye, Fortune'un listesindeki 35 milyarderiyle Avrupa’da üçüncü ülke oldu
RUSYA AVRUPA'DA BİRİNCİ...
Amerikalı Forbes dergisinin her yıl açıkladığı geleneksel ’dolar milyarderleri’ listesinde bu yıl 35 Türk yer aldı. Forbes 2008 listesindeki Türk milyarderlerin sayısı geçen yıla göre 13 artarak 35’e ulaşırken, Türk zenginlerin toplam serveti ise 60 milyar doları buldu. Türkiye, yakın geçmişte üst sıralarda bulunan Japonya’yı bile geride bıraktı.
35 olan milyarderler sayısı ile Türkiye 87 milyarderi olan Rusya ve 59 milyarderiyle listede ikinci sırayı alan Almanya’nın hemen arkasında yer aldı Türkiye ve İngiltere eşit milyarder sayısı ile Avrupa kıtasında üçüncü sıraya yerleşti. Orta Doğu’da ise Lübnan 7 milyarderi, İsrail 9 milyarderi, Suudi Arabistan 13 milyarderi, Kuveyt 4 milyarderi ve Kıbrıs 2 milyarderi ile listeye girmeyi başaran diğer ülkeleri oluşturdu. Yunanistan da 4 olan milyarder sayısı ile Türkiye’nin hayli gerisinde kaldı.
Bu yıl Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, 4.3 milyar dolarla Türk milyonerler listesinde en üst sırada yer aldı. Forbes’un editörü Luisa Kroll "Karamehmet 2000 yılında 8 milyar dolarlık servetiyle listemize geçerken 2003’de dört milyar borcu olduğu için milyarderler liginden düşmüştü. Geçen yıl Turkcell hisselerinde artış ve Rus telekomu Altimo’nun nakit yardımıyla borçlarını ödeyerek tekrar listeye girdi."şeklinde bilgi verdi.
En zenginler listesinde Amerika bir numara
Süper zenginler listesinde Amerika toplam servetleri 1.6 trilyona dolar olan 469 milyarder ile dünya ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Hindistan 53 milyarderi, Çin 42 milyarderi, Hong Kong 26 milyarderi ile miyarder sayısı en fazla artan ülkeler oldu. Dünya milyarderlerinin ortalama serveti bu yıl 3.9 milyar doları buldu. Listede 99 kadın milyarder bulunuyor. İspanyol Enrique Banuelos 2007’de 7.7 milyar dolar servetinden 2008’de 1.3 milyar dolara düşerek en fazla servet kaybına uğrayan işadamı ünvanını kazandı.
Milyarderlere en fazla isim Doğan Ailesi’nden katıldı
Forbes Dergisi’nin en zenginler listesindeki ’En Genç Milyarderler’ bölümünün kapağında Begümhan Doğan Faralyalı da yeraldı. Dergi’de 7 milyar dolara ulaşan Doğan ailesinden 6 isim bulunuyor. Listede Aydın Doğan 2 milyar dolar, Hanzade Doğan Boyner, Begümhan Doğan Faralyalı, Vuslat Doğan Sabancı, Sema Işıl Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ birer milyar dolarlık serveti olduğu bildirildi.
Gates’in tahtına Buffett oturdu
Amerikalı yatırımcı Warren Buffett bu yıl, yakın arkadaşı Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin adamı ilan edildi. Sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketinin hisselerinde geçen yıl meydana gelen 10 milyar dolarlık artışla serveti 62 milyar dolara ulaşan Buffett, uluslararası yardım kurumlarına yüksek meblağda bağış yapmasına rağmen en zengin listelerinin birinci sırasının gediklisi Bill Gates’i tahtından indirmeyi başardı. 2007’de serveti 2 milyar dolar artan Gates, 58 milyar dolarla milyarderler listesinde üçüncü sıraya kadar geriledi. Meksikalı iş adamı Carlos Slim Helu ise 60 milyar dolarla Buffett’ın ardından ikinciliğe yerleşti.
Dolar milyarderi Türkler
Mehmet Emin Karamehmet4.3
Şarık Tara4.1
Hüsnü Özyeğin4
Semahat Arsel2.3
Ahmet Nazif Zorlu2.3
Rahmi Koç2.1
Ferit Şahenk2.1
Aydın Doğan2
Suna Kıraç2
Tuncay Özilhan1.9
Mehmet Sinan Tara1.9
Filiz Şahenk1.8
Kamil Yazıcı1.8
Erman Ilıcak1.9
Faruk Yalçın1.7
Murat Vargı1.6
Ahmet Çalık1.5
Murat Ülker1.5
Ali İbrahim Ağaoğlu1.4
Bülent Eczacıbaşı1.3
Faruk Eczacıbaşı1.3
Mubariz Gülbanoğlu1.3
Olgun Zorlu1.3
Hasan Çokaoğlu1.2
Ahsen Özokur1.2
Şevket Sabancı1.2
Turgay Ciner1.1
Serra Sabancı1.1
Yalçın Sabancı1
Vuslat Doğan Sabancı1
Hanzade Doğan Boyner1
Begümhan Doğan Faralyalı1
Sema Işıl Doğan1
Arzuhan Doğan Yalçındağ1
Deniz Şahenk 1
Sony, dizüstü bilgisayarlarındaki aşırı aşınmadan dolayı yedi kişinin hafif yaralanmasından sonra 440 bin bilgisayarın ücretsiz tamir edileceğini açıkladı.
Küresel ekonomide, son bir yıldır devamlı yükseliş gösteren faizlerde düşüş sinyali başladı.
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 1.019,11 puan azalarak 38.537,26 puandan kapandı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, EPDK'nın, toptan elektriğe zam talebini onaylamasıyla ilgili olarak 'Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem' dedi.
Audi'nin 4. nesil A4 modelinin Sedan karoserli versiyonunun ardından Audi A4 Avant modeli de 49 bin 84 Euro'dan başlayan fiyatıyla Türkiye'de satışa sunuldu.
Japon otomobil üreticisi Honda, Paris Otomobil Fuarı'nda adı Insight olan yeni global hibrid aracının bir konsept versiyonunu sergileyeceğini açıkladı.
|