|
|
12 Mart 2008 Çarşamba 07:02
|
Ekonomi
|
En pahalı Big Mac bizde
The Economist’in yıllardır kullandığı Big Mac Fiyat Endeksi ülkelerin satın alma güçlerini gösteren önemli bir göstergedir.
Bu endeks, döviz kurları arasındaki oranların, kağıt üstündeki gibi olup olmadığını da kontrol etme imkanı verir.
Bir örnek verecek olursak. ABD’de Big Mac’in ortalama fiyatı 3.26 dolar. Türkiye’de ise 4.12 dolar. Türkiye’deki hamburger fiyatını ABD’deki fiyata bölersek 1.26 oranı çıkar. Döviz kuru bugün 1.25-1.26 aralığında olduğuna göre, BigMac Endeksi ile “exchange rate” olması gereken düzeydedir. Yani döviz kuru üzerindeki fark uyarlandığında iki malın fiyatı aynı çıkıyor.
Buna karşın The Economist’in bu endeksine göre Big Mac’in fiyatı ne kadar yüksekse o ülkenin parası da o kadar değerlidir. Tam da Türkiye’de YTL’nin aşırı değerlendiğinin konuşulduğu bir dönemde Big Mac fiyatlarının Türkiye’deki yüksekliği de bunu doğruluyor.
Ülkelerin Big Mac fiyatları kişi başı milli gelire oranlandığında, Türkiye en pahalı hamburgeri yediği için alım gücünde en geriye düşüyor.
Son ayarlama ile Türkiye’nin 2007 yılı kişi başı milli geliri 8.500 dolar civarı. Bir Big Mac’in Türkiye’deki ortalama satış fiyatı 4.12 dolar. Yani bir Türk vatandaşı milli geliriyle 2.063 hamburger yiyebilir. Bu rakam gelişmiş ülkelere göre çok düşük kalıyor. Çünkü YTL’deki değerlenme dolar bazında milli geliri artırdı ama mal ve hizmetlerin fiyatı da dolar karşısında pahalılanmış oldu. Yine örneği ABD’den verelim. ABD’nin kişi başı milli geliri 45 bin dolar düzeyinde. Yani 8.500 dolarlık Türkiye’nin 5.2 katı. Buna karşın milli gelirle hamburger alım oranı 6.2 düzeyinde.
Haber: AYLİN LÖLE - Akşam gazetesi
VE BU PAZARI DA 'GÖÇMENLER' YARATIYORMUŞ
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5970 YTL, avronun satış fiyatı 2,0300 YTL oldu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dünkü kapanışa göre 15,23 puan artışla 24.347,01 puandan kapandı.
Yalçındağ, hükümetin krize karşı önlem paketi almada geç kaldığını belirterek, 'Çok daha önce yapılabilirdi. Daha fazla gecikmeden, bir an önce yapalım' dedi.
Kuyruktaki vatandaşlardan biri '100 YTL için üç gündür hastaneden bankaya gidip geliyorum' diyor... Diğeri, 'Yetmese de bayram harçlığı olmacak' diyor ve bekliyor...
|