|
|
29 Mart 2008 Cumartesi 09:29
|
Ekonomi
|
OLURSA, İSTANBUL'DAN NEW YORK'A TRENLE GİDİLECEK... Bering Boğazı’na bir tünel kazıyor: Asya ve Amerika’yı tünelle bağlayacak
İngiliz futbol kulübü Chelsea’nin sahibi milyarder Rus işadamı Roman Abramoviç, yaklaşık 207 milyon YTL değerinde olan dünyanın en büyük tünel kazma makinesini satın aldı.
Abramoviç’in satın aldığı 17.5 metre çaplı dev köstebeği, Rusya ile ABD’yi buluşturan Bering Boğazı’na bir tünel kazmak için kullanacağı söyleniyor.
Vladimir Putin’in de hayali olan "World Link" (Kıtalararası Tünel) projesi gerçekleşirse, İstanbul’dan New York’a trenle gitmek mümkün olacak.
Rus basınıyla, İngiliz The Daily Mail Gazetesi’nde yer alan haberlere göre Abramoviç, makineyi geçen hafta Alman Herrenknecht AG firmasına sipariş etti. Abramoviç’in, böylece yakın dostu Putin’in 20 yıllık ülke gelişim planına kendi projesiyle katılmak istediği konuşuluyor.
Rusya ile ABD’yi ayıran Bering Boğazı’nın altından tünel kazmaya hazırlanan Abramoviç’in, iki yıl içerisinde tünel girişimine başlayabileceği ifade ediliyor.
Abramoviç’in halen valisi olduğu Rusya’nın Çukotka bölgesi ile ABD’nin Alaska kıyıları arasında kazılması düşünülen 103 kilometre uzunluğundaki tünel, SSCB döneminde hazırlanan fizibilite raporlarına göre 5-6 yılda tamamlanabilecek.
Kıtaları birleştirecek tünel projesinin günümüzdeki keşif bedeli 50 milyar dolar civarında. Yaklaşık 20 milyar dolar serveti olan Abramoviç’in bile tek başına üstesinden gelemeyeceği projeye ek ortakların da bulunacağı belirtiliyor.
Bering Boğazı altından tünelin kazılması durumunda, Londra-New York tren seyahatleri hayal olmaktan çıkacak. Avrupa-Amerika, Asya-Amerika arasında demiryolu taşımacılığı hesaba katıldığında, Abramoviç projesinin birkaç yıl içinde parasını amorti edeceği öne sürülüyor.
AB'YE 5 YILDA ANCAK BİR ADIM YAKLAŞABİLDİK
Yeni Zelanda'dan 48 yaşındaki mucit Glenn Martin gelecek yıl, geliştirdiği araçları 100.000 Dolar'dan satışa çıkarmayı ümit ediyor.
Kamu işletmeleri, dil bilen personel sayısında da sınıfta kaldı. KİT’lerde dil bilen personel sayısı da sadece yüzde 0.6 oldu.
ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' (FDIC), konut sektöründeki kredi krizinden etkilenen bir bankaya el koydu.
Yaşlılara evde ilk maaş Bakan Çelik’ten
Kredi kartı aidatları sebebiyle eleştirilen bankaların geçen yıl müşteriden hizmet bedeli adı altında toplam 8,3 milyar YTL para aldığı ortaya çıktı.
|