|
|
30 Mart 2008 Pazar 11:08
|
Ekonomi
|
Mortgage krizi ABD'li hayvan sahiplerine büyük bir darbe indirdi
Evlerini kaybedenlerin köpek ve kedilerine bankalar bakmak zorunda kaldı
ABD'yi geçen yaz aylarından itibaren etkisi altına alan mortgage krizi Amerikalı ev hayvanı sahiplerini çok ağır kararlar almaya zorluyor.
Sabah gazetesinden MAHMUT SANCAK yazıyor:
Bankalar kredi taksitlerini ödeyemeyen mortgage sahiplerinin evlerine el koyarken kendilerine geçici bir süre yaşayabilecekleri dairelere yönlendiriyor.
Ancak taşınılan bu yeni evlerde ev hayvanlarına izin verilmediği için mortgage mağdurları evlerinin ardından ev hayvanlarından da ayrılmak zorunda kalıyor.
Burada hayvan sahiplerine iki seçenek kalıyor. Bunlardan ilki hayvanları eşe dosta emanet etmek, diğer seçenek ise hayvan barınaklarına teslim etmek oluyor.
Ancak bunu yapmak hayvan sahipleri için hem maddi hem de manevi açıdan yıkım anlamına geliyor. Zira barınaklara bırakılan hayvanların bir süre sonra başkalarına satılma ihtimali var. Eğer hayvanın satılması istenmiyorsa en azından bir süreliğine bakım masraflarının ödenmesi gerekiyor.
Ancak mortgage krizinden darbe alan hayvan sahipleri nakit olarak büyük sıkıntı içerisinde oldukları için bu sorunu aşmak için de ilginç bir yöntem geliştirmiş durumda. Bu yöntemde hayvan sahipleri evlerini icra nedeniyle terk ederken hayvanlarını gıdalarıyla birlikte evlerinin bahçesinde veya bina içerisinde bırakıyor. Evi icra yoluyla alan bankalar ise ev dahilinde bulunan hayvanları sokağa atamayacağı için bu hayvanları hayvan barınaklarına gönderiyor ve bakımı için bir miktar ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Hayvan sahipleri bu yolla bir yandan icra yoluyla kendilerini sokağa atan bankalara bedel ödetirken diğer yandan da hayvanlarının bakımını en azından bir süre daha güvence altına alıyor. ABD'nin, mortgage krizi nedeniyle icra işlemlerinin yüzde 71 oranında arttığı Ohio Eyaleti'nde hayvan barınakları kapasitelerini çoktan aşmış. Yetkililer kriz öncesinde ayda ortalama 15-20 hayvanın bırakıldığı merkezlere 2007'nin son çeyreğinde ayda ortalama 70-75 hayvan teslim edilmeye başlandığını söyledi. 2008'de ise bu rakamın aylık 170-175 hayvana yükseldi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4160 YTL, avronun satış fiyatı 1,9170 YTL oldu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 1092,44 puan düşüşle 29.443,71 puandan kapandı.
Türkiye'nin cari açığı Ocak - Ağustos döneminde 23 milyar 777 milyon dolardan 34 milyar 838 milyon dolara yükseldi.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, şans oyunları ihalesinin yapılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Bu cümlenin muhatabı BOTAŞ Genel Müdürü Düzyol ise Demir'in üslubunu 'çok çirkin' buldu ve 'Bir genel müdüre yakışmıyor' dedi.
Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine 16 Ekim'den itibaren ara verildiğini açıkladı.
|