türk net en son haber 30 Ağustos 2008Güncelleme: 30.08.2008 00:58 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Bilgisayar Üreticileri
İncirlik
Dalay Lama
Doğumkontrol ve Doğum Sağlığı Bilgisi
Otomobil Endüstrisi
Haşim Kılıç
Genelkurmay Haberleri
Yaşar Büyükanıt
Deniz Baykal
Dışişleri Bakanlığı
Add to Google

04 Nisan 2008 Cuma 00:55 Ekonomi

Karşılaştırma için: Şu anda Türkiye'de ev ve işyerlerindeki sabit telefon sayısı 18 milyon... Cep telefonları ise 63 milyon

BİR KİŞİYE 1,3 CEP TELEFONU DÜŞÜYOR: Üstelik Türk telekom sektörü bir yılda tam 23 milyar dolar ciro yapıyor.

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, numara taşınabilirliğinin mobil telefonda ekim ayı sonunda, sabit telefonda ise gelecek yıl nisan ayında başlayacağını belirtti. Avea ve Vodafon Türkçe kısa mesajlarda normal tarifeyi başlatırken, bu hizmetin Turkcell'de de bir ay sonra başlayacağı bildirildi.

TK Başkanı Tayfun Acarer, kurumun 2008 iş planı ve sürdürülmekte olan faaliyetleri hakkında düzenlediği basın toplantısında, sektörle ilgili kapsamlı bilgi verdi. Acarer'in verdiği bilgiye göre, TK bu yıl Wimax olarak adlandırılan geniş bant telsiz erişim hizmeti işletmeciliği, sanal mobil şebeke hizmeti işletmeciliği ve üçüncü nesil (3N) GSM işletmeciliği konusunda yetkilendirme yapacak. Sanal mobil şebeke hizmeti işletmeciliği için vergilendirme konusunda bir kanun değişikliği yapılmasının hemen ardından uygulamaya geçilebilecek. 3N lisansı ise bu yılın sonuna doğru hayata geçecek. Wimax'ın ise bu yılın üçüncü veya dördüncü çeyreğinde başlaması planlanıyor.

Acarer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 3N ihalesi için üç GSM operatörünün nüfusu 500'ün üzerindeki tüm yerleşim merkezlerini kapsama alanına almaları ve numara taşınabilirliği konusunu şart koştuğunu hatırlattı. GSM operatörleri nüfusu 500-1000 arasındaki merkezlerde bu yıl sonuna kadar kapsama çalışmalarını tamamlama konusunda yazılı, nüfusu 250-500 arasındaki yerleri yıl sonuna kadar kapsama alanına alma konusunda da sözlü taahhütte bulundu. Acarer, kapsama alanında olmayan yerlerle, demiryolu ve karayolu güzergâhlarında kesintisiz haberleşmenin sağlanmasının yılın en önemli işleri arasında bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de toplam 38.3 bin yerleşim merkezinden, nüfusu binin altında olan 2 bin 764 yerleşim merkezinde cep telefonu çekmiyor. Ancak bu merkezlerden 1.500'üne baz istasyonu kurulması halinde nüfus itibarıyla tüm Türkiye kapsama alanına girecek. Numara taşınabilirliğiyle ilgili altyapı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Acarer, nisan sonundan başlamak üzere GSM operatörlerine altı ay, sabit telefon şirketlerine bir yıl süre tanıyacaklarını bildirdi. TK?Başkanı Tayfun Acarer, bu tarihlerin geçiş için yeterli olduğunu ifade etti.

Türkçe harflerle gönderilen kısa mesaj servisi hizmetlerinden normalin 2-3 katı ücret alındığına dikkati çeken Acarer, Türkçe SMS'lerin normal tarifeden ücretlendirilmesi çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti. Acarer Avea ve Vodafon'un önceki gün itibarıyla uygulamaya başladıklarını, teknik aksaklıklar ortaya çıkan Turkcell'de ise uygulamanın bir ay sonunda başlayacağını ifade etti.

Sektör 23 milyar dolarlık oldu

Tayfun Acarer basın toplantısında, Türkiye'de haberleşme sektörünün ulaştığı büyüklükler hakkında da bilgi verdi. 2 Nisan 2008 tarihi itibarıyla Türkiye'de 18.2 milyon sabit telefon, 63.1 milyon mobil telefon, 4 milyon 962 bin adet genişbant internet (ADSL) abonesi bulunuyor. Sektörün 2007 yılındaki toplam geliri ise 23 milyar dolara ulaştı. Bu gelirin yaklaşık yüzde 40'ını vergiler oluşturuyor. Bir ülkede GSM işletmeciliğinin kârlılığı, ARPU adı verilen abone başına aylık ortalama gelir ile hesaplanıyor. 2006 yılında abone başına aylık 11.7 dolar olan ARPU, 2007 yılında 13.9 dolara çıktı.

Ara bağlantı ucuzladı

Acarer, 1 Nisan 2008'den geçerli olmak üzere arabağlantı ücretlerinde indirim yapıldığını ve bunun vatandaşlara indirim olarak yansıyacağını belirtti. Başkan Acarer, arabağlantı ücretlerinin birkaç yıl sonra mobil operatörler arasında eşit uygulanmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. TK Başkanı Tayfun Acarer, ara bağlantı ücretleri tarifelerdeki düşüşe rağmen abone başına gelirin artmasının, halkın ucuzlayan telefonla daha fazla konuşma yapmasından kaynaklandığını vurguladı.

Bir kişiye 1.3 cep telefonu

Acarer'in verdiği bilgiye göre, 2006 yılında 13 milyon 214 bin, 2007'de 15 milyon 881 bin, bu yılın ilk üç ayında da 4 milyon 565 bin cep telefonu ithal edilerek sisteme kaydedildi. Bunların yanı sıra 2006'da 158 bin, 2007'de 670 bin ve bu yılın ilk üç ayında da 211 bin adet cep telefonu yolcu beraberinde getirilerek sisteme kaydedildi. Toplam kayıtlı telefon sayısı ise 91 milyon 61 bine ulaştı. Halen kayıt altına alınmayan 5.5 milyon adet cep telefonu bulunuyor.

İlk üç aydaki rakamların, Türkiye'ye 2008'de 19 milyon adet yeni cep telefonu gireceğini gösterdiğini belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yerli girişimcilere bu alanda yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, "Sadece 2 milyonunu içeride üretsek bile büyük bir rakam" diye konuştu.

'Danıştay'da dava sürüyor'

Tayfun Acarer, konuşmasının ardından Telekomünikasyon Kurulu 2. BaşkanıGalip Zerey ve Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek ile soruları yanıtladı. Bir soru üzerine, numara taşınabilirliği konusunda çok kararlı olduklarını ifade eden Acarer, bunun bir tüketici hakkı olduğunu, dünyada da ilk kez Türkiye'de uygulanmayacağını söyledi. Konuyla ilgili olarak Danıştay'da bir dava süreci yaşandığına dikkat çeken Tayfun Acarer, buradan çok ters bir karar çıkması halinde GSM'de kullanılan telefon numaralarının 3. nesilde kullanılmasının bile zora girebileceğini belirtti.

Fethi Şimşek ise bir soru üzerine, telefon dinleme istatistikleri hakkında bilgi veremeyeceğini kaydederken, kendisinin hiçbir yerde "Gerekirse Cumhurbaşkanını bile dinleriz" demediğini söyledi.

İlgili Başlıklar:
Cep Telefonu (277 haber)
Telekomünikasyon Kurulu - TK (28 haber)
Telekomünikasyon (20 haber)






Toplu görüşmelerin 5. turunda hükümet ve memur temsilcileri belirlenen yüzde 4,5 ve yüzde 4 zam oranında anlaşmaya vardı.

Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 26,7 artarak 7 milyar 954 milyon dolara yükseldi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 373,87 puan düşüşle 39.776,10 puandan kapandı.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,1790 YTL, avronun satış fiyatı 1,7330 YTL oldu.

İDDAA bahis oyununun, özel hukuk tüzel kişilerine yaptırılması hususunda açılan ihale onaylandı.

KESK üyeleri hükümet ve sendikalar arasında geçen toplu görüşmelerin 4. turunda memurlara öngörülen yüzde 7.5'luk zam artışını protesto etmek amacıyla eylem yaptı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam