|
|
05 Nisan 2008 Cumartesi 03:48
|
Ekonomi
|
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İSYANDA... 'Hükümet, kanunumuzda değişklik yapıyor; kendi yandaşlarını yönetime sokmak istiyor'
İSYANIN ADI: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan
Arıkan, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Meclis Plan, Bütçe Komisyonu'nda ele alınmak üzere bekleyen değişiklik tasarısının, meslek sorunlarını çözmeyi gündemine almadığını vurguladı ve şöyle dedi:
"Muhasebe camiasının iktidardan beklediği kronikleşmiş meslek sorunlarını birlikte ele almak ve çözüm üretmektir. Kimi, ne zaman ve nasıl seçeceğine meslek mensupları karar verir. Oda ve birlik seçimlerinde iktidar destekli kazanım, ekonomide kayıp anlamına gelecektir. Hükümet tarif ettiği kesimi, nispi temsille oda yönetimine sokmanın formülünü yasa hükmü haline getiriyor."
Arıkan, gazetecilerin "Meslek örgütleri de mi sokağa dökülecek?" sorusunu, "Diğer örgütler de sıranın kendilerine geleceğinin farkındalar. Bunun için her türlü hak kullanılacak" diye yanıtladı.
Arıkan, gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, serbest muhasebeci mali müşavirlerin çalışma yaşamının altyapısını düzenleyen 3568 Sayılı Meslek Yasası'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Buna ilişkin önümüzdeki hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınmak üzere bekleyen tasarının, meslek sorunlarını çözmekten uzak olduğunu savunan Arıkan, şeffaf ve uluslararası muhasebe uygulamasının yeni Türk Ticaret Kanunu ve Basel II kriterlerinin de devreye girmesiyle işletmelerin kredi değerlerinde vazgeçilmez olacağını anlattı.
Yahya Arıkan şunları kaydetti
"İşletmeleri profesyonel, şeffaf muhasebe ilkelerine uygun mali tablolar oluşturmaya zorlayacak yeniden yapılanma sürecinde meslek kuruluşlarına siyasi müdahaleyi kabul etmemiz mümkün değildir. Ekonominin önceliklerini kendine öncelik edinen bir meslek yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Mesleki sorunları odağına almak yerine, ağırlıklı olarak seçimlere dönük maddelerle donatılan meslek yasa tasarısının hiçbir kesime fayda sağlamayacağı düşüncesindeyiz. Muhasebe camiasının iktidardan beklediği, kronikleşmiş meslek sorunlarını birlikte ele almak ve çözüm üretmektedir. Kimi, ne zaman ve nasıl seçeceğine meslek grupları karar vermelidir."
3568 Sayılı Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun tasarısının hatalar içerdiğini dile getiren Arıkan, hükümetin tarif ettiği kesimi 'nispi temsille' oda yönetimine sokmanın formülünü yasa hükmü haline getirdiğini savundu.
'Ciddi hatalar da içeriyor'
Yahya Arıkan, hangi meslek grubunda olursa olsun üyelerin, yönetimleri seçerken yayınlar ile eğitim faaliyetleri başta olmak üzere kuruluşların mesleğe katkısını dikkate aldıklarını, meslek mensubunun değerlendirmesinin her zaman dışarıdan bakan güç odaklarının değerlendirmesinden her zaman daha sağlıklı olduğunu belirtti. Gerek siyasi parti gerek sendika ya da meslek kuruluşu olsun sivil toplum örgütlerine müdahalenin bedelini Türkiye'nin yakın tarihte ağır ödediğini ifade eden Arıkan, söz konusu tasarıyla muhasebe camiasına, hiçbir meslek odasında bulunmayan 'nispi temsil sistemi' getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Arıkan, tasarıyla sınavların bir bölümünün Maliye Bakanlığı gözetimine alındığını, mesleğe girecek serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin sınavı TÜRMOB tarafından gerçekleştirilirken, yapılan yeni düzenlemeyle yeminli mali müşavirlerin sınavının bakanlık gözetimine alındığını anlattı.
'AKP'ye yakın olanı istiyorlar'
Tasarı maddelerinin çoğunluğunun seçimle ilgili olduğunu vurgulayan Arıkan, hükümetin bu uygulamayla, "kendine yakın olanların yönetimde yer almasını hedeflediğini" öne sürdü. Arıkan, "Bu, kendisi gibi düşünmeyen meslek örgütlerinin yönetimine nasıl girebilirimden başka bir şey değil" dedi. Seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Arıkan, tasarının kanunlaştırılmasında acele edilmesinin bundan kaynaklandığını, bu durumun hukuksal bir kaos ortaya çıkaracağını söyledi. Arıkan, bununla ilgili hem Maliye Bakanlığı hem de Başbakan'lıktan randevu talep ettiklerini, bu kapıların şu an kapalı gözüktüğünü belirterek, bu konudaki yanlışlığın düzeleceğine inandığını dile getirdi. "Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" diyen Arıkan, yürüyüş ve benzeri eylemler yapabileceklerini söyledi.
'Seçme ve seçilme hakkına engel'
Arıkan, tasarıda TÜRMOB'a üye olacak meslek mensupları için yeminli mali müşavir odalarında beş yıllık kıdemin yanı sıra beş yıl da serbest çalışma zorunluluğu getirildiğini aktarırken, uygulamanın serbest muhasebeci kökenli insanların seçme ve seçilme hakkına engel oluşturacağını söyledi. Tasarıdaki sınav olgusuyla sınav başarısızlığından kaynaklanan yeni mağdurlar yaratıldığını, yıllardır bu mesleği yapan ruhsat sahibi meslek mensuplarının haksız koşullar altında yarışa sokulmaması gerektiğini ifade eden Arıkan, hükümetin 75 bin meslek grubunu temsil eden meslek örgütlerini tasarının hazırlık sürecine katmadığını aktardı. Yahya Arıkan, "Hazırlanan tasarı, yürürlükteki yasayla kıyaslandığında işleyişi ağırlaştırmakta, hantal yapıyı besleyecek hükümler getirmektedir" diye konuştu.
Arçelik A.Ş., kendi sınıfında dünyanın en az elektrik enerjisi tüketen ilk A++ No Frost buzdolabı- 'Yeni Siyah Orbital'i üretti.
İLK KEZ TÜRKLER DENEYECEK
Kapalıçarşı'da 1,2360 YTL'den alınan dolar 1,2420 YTL'den satılıyor. 1,7680 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7750 YTL olarak belirlendi.
1912 yılında Abdi İbrahim Barut tarafından küçük bir eczaneyle yola çıkan ve dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasına giren Abdi İbrahim İlaç Şirketi, 21. yüzyılda daha modern bir kurum kimliği için
Almanlar da Akkuyu’ya talip
İLETİŞİMDE devrim yaratan iPhone 3G telefonlarının Türkiye’deki satışı için artık geri sayım başladı.
|