|
|
08 Nisan 2008 Salı 13:22
|
Ekonomi
|
MHP'nin değerlendirmesi böyle: TÜRK TÜTÜN PİYASASI, TEKEL'İN DE SATILMASIYLA TAMAMEN YABANCILARA VE ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİ
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, TEKEL'in de satılmasıyla Türk tütün piyasasının tamamen yabancılara ve özel sektöre devredildiğini, bunun tütün üreticilerini ve Tekel çalışanlarını çok zor şartlarla karşı karşıya bıraktığını bildirdi.
Tankut, yaptığı açıklamada, Şark tipi türü ile ayrı bir yeri olan ve sektörde özel bir önemi bulunan Türk tütününün, ülkemizde yüz binlerce insanımızın geçim kapısı olduğunu ancak yanlış politikalarla piyasanın tamamen yabancı ve özel sermayeye devredildiğini, bu şekilde üretici ile işçilerin perişan hale getirildiğini savundu. Son olarak TEKEL'in satılmasıyla bu sonucun hızlandırıldığını vurgulayan Tankut, "TEKEL'in satılması ise en büyük yıkım olmuştur. Doğal olarak tütün alım fiyatlarını artık yabancılar belirler hale gelmiştir. Yani üreticimiz yabancı sermayenin insafına terk edilmiştir. Diğer yandan Adana'da ve Ankara'da 'TEKEL satılmasın' diyen işçilerimiz ise şiddete maruz bırakılmıştır. Bu durum, Osmanlı'nın borçlandırılarak girdiği çöküş sürecinde tütün piyasasına egemen olan, istediği yerde ektirip, istediği yerde yasaklayan, istediği fiyata satın alan ve kaçakçılığı önleme gerekçesiyle kolluk kuvvetleri oluşturup binlerce insanımızı katleden 'Reji idarisi'ni andırmaktadır" dedi.
Hayata geçirilen politikalarla 2002'den bu tarafa tütün ekim alanlarının daraltıldığını, doğal olarak üretici sayısının azaldığını ileri süren Tankut, "Mevcut üreticilerin ise satın alma gücü giderek azalmıştır. 1998 yılında tütün üreticisi 1 kilogram tütün satışı sonucu 10 litre mazot, 15 kilogram DAP gübresi ve 33 kilogram amonyum nitrat gübresi alırken, 2006 yılına gelindiğinde aynı tütün üreticisi 1 kilogram tütün satışı sonucu 2.5 litre mazot, 9 kilogram DAP gübresi ve 16 kilogram amonyum nitrat alabilmektedir. Diğer yandan, Ege Bölgesi'ndeki bir tütün üreticisi 1 ton tütün üretimi karşılığında 5 bin 500 YTL gelir elde edebilirken, komşumuz ve AB üyesi Yunanistan'da primle desteklenen üreticinin eline ise 1 ton karşılığında 14 bin YTL geçmektedir. Yani Yunan tütün üreticisinin Türk tütün üreticisinden 3 kat daha fazla gelir elde ettiği görülmektedir" diye konuştu.
Tankut, şöyle devam etti:
"Tütün üreticilerinin yaşayabilmesi ve yabancı ülkelerin üreticileriyle rekabet edebilmeleri için, Maliye Bakanlığı'nca uygulanan tütün ithalatından elde edilen 'Vergi, fon' gibi gelirlerden bir kısmıyla doğrudan desteklenmesi icap etmektedir. Ayrıca, sigaralardan alınan vergilerin yüzde 1'inin dahi tütün üreticilerine aktarılmasında üreticilerimize önemli bir destek sağlanacaktır. Bu gelir artışı Türk tütün üreticisinin köyden kente göçünü engelleyecek, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümüne de önemli katkılar sağlayacaktır."
Kamu işletmeleri, dil bilen personel sayısında da sınıfta kaldı. KİT’lerde dil bilen personel sayısı da sadece yüzde 0.6 oldu.
ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' (FDIC), konut sektöründeki kredi krizinden etkilenen bir bankaya el koydu.
Yaşlılara evde ilk maaş Bakan Çelik’ten
Kredi kartı aidatları sebebiyle eleştirilen bankaların geçen yıl müşteriden hizmet bedeli adı altında toplam 8,3 milyar YTL para aldığı ortaya çıktı.
BUNDAN SONRA YABANCI BANKALAR KIŞLA KAPISINDAN GİREMEYECEK
2008’de meyve üretiminde yüzde 9.8, sebze üretiminde ise yüzde 5.6, tahıl ürünlerinde ise yüzde 0.2 artış bekleniyor.
|