|
|
10 Nisan 2008 Perşembe 11:20
|
Ekonomi
|
Türkiye ekonomisinin önemli göstergelerinden biri: Kapasite kullanım oranı 'neredeyse' GEÇEN YIL İLE AYNI
İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 81,2 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, 2007 yılı Mart ayında yüzde 82,0 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2008 yılı Mart ayında yüzde 81,2 oldu. Öte yandan iç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak gösterildi. Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği ise diğer nedenler olarak öne çıktı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 47,6 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 19,9 oranında etkili oldu.
Ziraat Bankası, bireysel kredi faiz oranlarında, indirime gittiğini açıkladı.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2,84 oranında değer yitirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 40 milyon m3'ten 48 milyon m3'e çıkartılan Mavi Akım'daki gaz miktarının 45 milyon m3'e düştüğünü açıkladı.
İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde, doların satış fiyatı 1,5300 TL, avronun satış fiyatı 2,0920 TL oldu.
Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF)heyeti, Ankara'ya geldi.
Deloitte Türkiye'nin Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırladığı '2008 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu' yayınlandı.
|