|
|
21 Nisan 2008 Pazartesi 11:23
|
Ekonomi
|
İstanbul'un yüzde 34,1'ini, Ankara'nın yüzde 20,1'ini, İzmir'in ise yüzde 27,8'ini devlete ait taşınmazlar oluşturuyor
Hazine, günümüzde 2 milyon 559 bin 916 adet taşınmaza sahip bulunuyor.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Faaliyet Raporuna göre, günümüzde Hazine adına tescil edilmiş bina sayısı 104 bin 651'e ulaşıyor. Hazineye ait gayrimenkullerin 351 bin 72'sini arsalar, 470 bin 534'ünü araziler, 140 bin 12'sini bağ-bahçeler, 1 milyon 65 bin 300'ünü tarlalar, 259 bin 932'sini de ormanlar meydana getiriyor.
Mera, yaylak, kışlak, harman yeri ve panayır yeri gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen orta mallarının sayısı ise 67 bin 120'yi buluyor. Su ve su ürünü alanlarının sayısı 95 bin 956, maden ve ocak alanlarının sayısı bin 197, deniz dolgu alanlarının sayısı 634, tarihi ve kültürel alanların sayısı da 3 bin 508 olarak belirleniyor.
Hazineye ait gayrimenkullerin kapladığı alan da 138 milyar 132 milyon 8 bin 820 metre kareye ulaşıyor.
Taşınmaz adedine göre, Konya, Hazinenin en fazla taşınmazının olduğu il olarak ortaya çıkıyor. Bu ilimizde Hazineye ait 123 bin 510 adet mülk bulunuyor.
Konya'yı 93 bin 161 taşınmaz ile Kayseri, 81 bin 659 taşınmaz ile Ankara, 73 bin 518 taşınmaz ile de Mersin izliyor. Devletin İstanbul'daki gayrimenkul sayısı 66 bin 420, İzmir'de 73 bin 189, Antalya'da 78 bin 284, Sivas'ta ise 74 bin 385 olarak tespit ediliyor.
Devletin adet olarak en az taşınmazının olduğu ilin ise 3 bin 20 adet taşınmaz ile Rize olduğu görülüyor.
'İkinci el oto galerileri', büyükşehirler, iller ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçelerde, 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar yerleşim alanları dışına taşınacak.
İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Ankara'nın IMF anlaşmasından umutlu olduğunu ifade etti.
Son üç aylık dönemde İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işsizlik ödeneği almak için başvuruda bulunanların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttı.
BM Kalkınma Programı Başkanı Derviş, dünya ülkelerinin krize karşı birlikte mücadele etmeleri ve ticarette korumacılık yoluna sapmamaları çağrısında bulundu.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin biçimde çalışmasının sağlanmasının temel öncelik halini aldığını kaydetti.
Sarkozy kriz nedeniyle zor duruma düşen Fransız şirketlerine destek olmak ve yabancıların eline geçmelerini engellemek için 20 milyar avroluk yatırım fonu kurdu.
|