|
|
24 Nisan 2008 Perşembe 11:08
|
Ekonomi
|
Hükümet sendikalara da EL ATTI... Sendikacılıkta da RACON değişiyor
Sendikalar Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikle, işçi sendikalarına üyelik ve istifada aranan noter şartına son verilecek, sendika kurulabilecek iş kolu sayısı 28'den 18'e düşürülecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, işçi ve işveren kesimi temsilcilerinin değerlendirmeleri sonunda yeni bir Sendikalar Kanunu için tasarı taslağı hazırladı. Buna göre, sendikalar en az 7 kişinin bir araya gelmesiyle oluşturulabilecek.
Sendikalara üye olmada aranan yaş sınırı 16'dan 15'e çekilecek.
Aynı iş kolunda kurulu 3 sendika federasyon kurabilecek.
Sendikalar ve konfederasyonlar uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilecek, yurt dışında temsilcilik açabilecek, yurt dışında sendika ve üst kuruluş kurabilecekler.
Sendika ve konfederasyonlar radyo ve televizyon kurabilecek.
Geçici olarak işsiz kalan işçinin sendikaya üyeliği 1 yıl sürecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, işçi ve işveren kesimi temsilcilerinin değerlendirmeleri sonunda hazırladığı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik tasarı taslağına göre ise bankacılık, petrokimya, şehiriçi deniz, kara, demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı kalkacak. Eğitim ve öğretim kurumları, çocuk bakım yerleri ve huzurevleri grev ve lokavt yapılamayacak yerler kapsamından çıkarılacak.
Toplu iş sözleşmesi için sendikalarda aranan yüzde 10'luk iş kolu barajı kaldırılacak, üye sayıları itibariyle en fazla temsil gücüne sahip 3 işçi konfederasyonundan birinin üyesi olan sendikalar, toplu iş sözleşmesi yapabilecek.
Grev çadırı kurulmasıyla ilgili yasak da kaldırılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren konfederasyonlarının genel başkanlarıyla yeni Sendikalar Kanunu Tasarı Taslağı ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik tasarı taslağına son şeklini vermek üzere hafta sonu bir araya gelecek.
Bu çalışmanın tamamlanmasının ardından mutabakata varılması halinde her iki taslağın kısa sürede Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanıyor.
İsviçre'de turistler yakında, sığınaktan bozma dünyanın ilk "sıfır yıldızlı" otelinde konaklayabilecek.
ŞU: Dün ABD'de bir araya gelen G7 ekonomi bakanlarının toplantısından bütün imkânların kullanılarak "önemli" şirketlerin iflasına izin vermeme kararı çıktı
Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında 4 YKr, motorinin litre fiyatında 5 YKr indirim yapıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki ilişkilerin başına ilk kez bir kadın yönetici getiriliyor. IMF'nin yeni Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elken olacak.
ABD Başkanı George W. Bush, yönetimin mevcut finans krizine karşı güçlü önlemler aldığını ve krizden çıkılacağını belirterek, halktan, kaygılanmamalarını istedi.
Geçtiğimiz yıl Oyakbank’ı ING’ye satan Oyak Grubu’nun yeniden banka satın alabileceğini vurgulayan Coşkun Ulusoy, “36 milyon dolara banka bulursak yine alırız. Fiyat ve şartlar önemli” dedi.
|