|
|
25 Nisan 2008 Cuma 08:00
|
Ekonomi
|
TÜRKİYE, AVRUPA'DA EN AZ İÇKİ TÜKETİLEN ÜLKELERDEN BİRİ AMA... Türkiye’de 1.3 milyon kişi, geçimini rakı ekonomisinden sağlıyor
RAKI'NIN YARATTIĞI EKONOMİ, HESAP KONUSU OLDU:
GELENEKSEL Alkollü İçki Üreticileri Derneği’nin (GİSDER) hazırladığı “Türkiye’de Rakının Ekonomik ve Sosyal Rolü” adlı rapora göre, Türkiye’de 1.3 milyon kişi, geçimini rakı ekonomisinden sağlıyor.
Türkiye’nin, rakı üretiminden elde ettiği yıllık gelir ise 1.2 milyar lira düzeyinde.
GİSDER Başkanı Galip Yorgancıoğlu, “İçkideki vergi oranları artırıldığında tüketim de düşüyor.
Türkiye, Avrupa’da en az içki tüketen ülkelerden biri olmasına karşın en yüksek vergiyi ödüyor.
Eğer Avrupa Birliği’nin istediği gibi vergi oranı artırılırsa rakının yarattığı ekonomi çok olumsuz etkilenecek” dedi. Yorgancıoğlu, AB’nin daha fazla artış için baskı yaptığına dikkati çekerek, bu durumda rakının 25-26 YTL olan tutarının 50 YTL’ye çıkacağını, ancak hükümetin İsveç lobisinin AB nezdinde yaptığı baskıya boyun eğmediğini dile getirdi.
TÜRKİYE’de 278 bin kişi doğrudan,1.3 milyon kişi ise dolaylı olarak geçimini rakıdan kazanıyor. Rakıdan alınan 1.2 milyar liralık vergi devletin toplam vergi gelirinin yüzde 1’ini oluşturuyor. 30 milyon dolarlık gelir ise rakı ihracatından kazanılıyor.
Yeni vergi koymak çözüm değil
RAPORU hazırlayan IBS Araştırma ve Danışmanlık’ın Genel Müdürü David Tonge ise “Son yıllarda rakıya uygulanan vergi artışı, satışları olumsuz etkiliyor. Satışlar 2002-2007 arasında yüzde 34 oranında azaldı” dedi. Tonge, rakı satışının yılda 60 milyon litreden 40 milyon litreye gerilediğini ifade ederek yeni vergilerin geliri artırmayıp azaltacağına dikkat çekti.
İran Merkez Bankası, haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 26,4 olduğunu açıkladı. Yıllık enflasyon geçtiğimiz yıl yüzde 25,3 olarak gerçekleşmişti.
Bu arada, “Türkiye neden hala o kadar ucuz?” sorusunu da yanıtlayan The Times şunları yazdı:
PLATİN Dergisi, son sayısında ekonomi ve finans dünyasındaki gelişmeleri izleyiciye aktaran en güzel isimleri tanıttı.
Türkiye ilk çeyrekte yüzde 6.6 büyürken, benzin tüketimi yüzde 10.8 geriledi
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2360 YTL, avronun satış fiyatı 1,9370 YTL oldu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 5 ayda, 2 bin 801 akaryakıt istasyonunda 18 bin 437 pompanın denetlendiğini, 200 istasyona lisans ve marker, 56 istasyona da pompa uygunsuzluğundan ceza kesild
|