türk net en son haber 7 Eylül 2008Güncelleme: 07.09.2008 09:18 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Kıbrıs Sorunu
Eğitim Haberleri
Tüp Bebek Haberleri
Müzik
Sarkozy
Ermenistan
Milli Takım ve Milli Maçlar
2010 Dünya Kupası
Amerika Rusya Çekişmesi
Asker
Add to Google

28 Nisan 2008 Pazartesi 13:29 Ekonomi

Yayınladığı 'zenginler listeleri'yle ünlü, Amerikan ekonomi dergisi Forbes'e adını veren aile, İZMİR'DEKİ BU KÖŞK'TE YAŞARDI

Ünlü ekonomi dergisi Forbes'e adını veren tarihî köşkün restorasyonu ödeneksizlik yüzünden 11 yıldır bitirilemiyor.

Zaman gazetesinden ŞERİF ERDİKİCİ, o köşkün son durumunu yazdı:

Forbes ailesinin yaşadığı İzmir'in Buca ilçesindeki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi bahçesinde yer alan köşkün restorasyon ihalesini kazanan firma, parasızlık yüzünden binayı restore yerine tinerci ve hırsızlardan korumaya çalışıyor.

Açık pencereleri nedeniyle çürümeye başlayan köşkün normalde 3-4 yılda bitmesi gereken restorasyon süreci çok yavaş işlediği için yeni takılan kapılar bile eskimeye başlamış.

İzmir Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürü Hasan Yavuz'un verdiği bilgiye göre, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 1997'de köşkün restorasyonu için ihale açtı. 1999'da gönderilen 25 milyar liralık ödenekle köşkün birinci katı ve servis bölümünün bağlantı çıtaları çakıldı. Servis bölümü restorasyonu tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi. 2004'e kadar 400 milyarlık bir ödenek kullanıldı. Zemin kat duvarları, tavan sıvası, tavan bitti, zemin kat ahşap döşemenin çürümüş kısmının taşıyıcıları değiştirildi. 1997'de yapılan kiremit aktarımı eskiyince 2004'te bir kez daha yapıldı. Kaba işleri, dış pencere, saçakları hepsi orijinaline uygun yapıldı. Köşkün sadece ince işleri eksik kaldı.

Doğal sit alanında tescilli olan Forbes Köşkü'nün korunması gerektiğini kaydeden İzmir İl Özel İdaresi Kültür Turizm ve Spor Müdürü Vecdi Koru, yapılan çalışmaların da bakımsızlık nedeniyle heder olduğunu ifade etti. Koru, en son 2004'te çalışma yapıldığını, bunun da yetersiz kaldığını belirterek 2007'de hiç para gelmediğini söyledi.

1908 yılında yapıldığı kaydedilen Forbes Köşkü, bir yıl sonra yanmış. Köşk, 1910'da yeniden inşa edilmiş. Hastane bahçesindeki ormanlık tepe üzerinde kurulu bulunan köşk, Forbes ailesi İzmir'den ayrıldıktan sonra Whittall ailesi tarafından kullanılmış. Forbes Köşkü, iki katlı, müştemilatıyla birlikte 3 bin 620 metrekare kapalı alana sahip. Köşkün, restore edildikten sonra kültür merkezi olarak kullanılması planlanıyor.

İlgili Başlıklar:
İzmir (205 haber)






ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' (FDIC), konut sektöründeki kredi krizinden etkilenen bir bankaya el koydu.

Kredi kartı aidatları sebebiyle eleştirilen bankaların geçen yıl müşteriden hizmet bedeli adı altında toplam 8,3 milyar YTL para aldığı ortaya çıktı.

2008’de meyve üretiminde yüzde 9.8, sebze üretiminde ise yüzde 5.6, tahıl ürünlerinde ise yüzde 0.2 artış bekleniyor.

Kendisi için sektörde, "dahi, paragöz, geçimsiz, yaratıcı" gibi tanımlamalar yapıldığını belirten reklamcı Ali Taran, ofisini kapatıp, küçük bir büro haline getirdi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam