|
|
02 Mayıs 2008 Cuma 11:41
|
Ekonomi
|
Hükümet faiz dışı fazla hedefini ikinci kez aşağı çekiyor... Unakıtan diyor ki: Bunu mali disiplinde BOZULMA OLARAK algılamayın
Orta vadeli planda FDF hedefinin düşürüleceğini açıklayan Bakan Kemal Unakıtan, 'Ancak bu mali disiplinde bozulma olarak algılanmamalı' dedi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni milli gelir hesaplarına göre Türkiye'nin borçlarının GSYH'ye oranının düştüğünü belirtip, hafta sonu açıklayacakları orta vadeli planda faiz dışı fazla (FDF) hedeflerinin düşürüleceğini ancak bunun mali disiplinde bozulma olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Unakıtan, orta vadeli planda FDF'nin hangi yılda ne olacağının açıklanacağını da belirterek, "Bilindiği gibi FDF borç yapısına da bağlı oluyor. Türkiye'nin yeni borçları düşmüş vaziyette. Belli bir plan dahilinde daha da düşürülecek. FDF'nin düşürülmesi mali disiplinde bir bozulma anlamına gelmemeli" dedi.
Unakıtan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile hafta sonunda orta vadeli planı açıklayacaklarını söyledi. Hükümet uzun süredir yüzde 6.5 olarak hedeflediği FDF'yi, 2008 yılında 1 puan aşağı çekerek yüzde 5.5'e çekmişti.
FDF hedefinin bu yıl ne kadar düşürüleceği sorusuna Unakıtan, "Ben onu şu anda söylemek istemiyorum, rakamlar hafta sonunda görülebilir" dedi.
Enerji Bakanlığı'nın A, A+ ve B sınıfında yer alan beyaz eşyalarda ÖTV düşürülmesine yönelik talebine ilişkin Bakan Unakıtan, "Zaman zaman bakanlıklardan bazı talepler oluyor. Onu inceleriz. Ancak şu anda alınmış bir kararımız yok" şeklinde konuştu.
İran Merkez Bankası, haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 26,4 olduğunu açıkladı. Yıllık enflasyon geçtiğimiz yıl yüzde 25,3 olarak gerçekleşmişti.
Bu arada, “Türkiye neden hala o kadar ucuz?” sorusunu da yanıtlayan The Times şunları yazdı:
PLATİN Dergisi, son sayısında ekonomi ve finans dünyasındaki gelişmeleri izleyiciye aktaran en güzel isimleri tanıttı.
Türkiye ilk çeyrekte yüzde 6.6 büyürken, benzin tüketimi yüzde 10.8 geriledi
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2360 YTL, avronun satış fiyatı 1,9370 YTL oldu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 5 ayda, 2 bin 801 akaryakıt istasyonunda 18 bin 437 pompanın denetlendiğini, 200 istasyona lisans ve marker, 56 istasyona da pompa uygunsuzluğundan ceza kesild
|