türk net en son haber 11 Ekim 2008Güncelleme: 11.10.2008 08:58 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Avusturya
Ölüm
Genelkurmay Haberleri
Cemil Çiçek
Yaşar Büyükanıt
Silah Sanayii
Fransa
ABD Kökenli Mortgage Krizi
Formula 1
Aydoğan Babaoğlu
Add to Google

13 Mayıs 2008 Salı 15:24 Ekonomi

Vatan gazetesine göre, Türk Telekom'un hisselerinin kime satıldığı SAKLANIYOR... Yüzde 1.05’lik hisse ortada kaldı, kimin aldığı anlaşılamadı

GAZETE MANŞETİNDEN NEDEN SAKLIYORSUNUZ DİYE SORUYOR:

Türk Telekom’dan hisse alan yabancının kimliği ‘SIR’ kaldı

Lüksemburg’da, Bahreyn’de Malta’da düzmece isimlerle kurulan yatırım fonları, “iskontolu” satılan Türk Telekom hisselerine sahip olurken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kamuoyunun tüm baskısına rağmen Borsa’da işlem görmeye başladıktan sonra prim yapması beklenen hisseleri kimin aldığını açıklamadı. ÖİB Başkanı, TT halka arz sonuçlarını dün verirken hisseleri satın alanların sadece ülke kimliklerini vermekle yetindi

PİyasanIn 20 milyar dolar değer biçtiği ancak ÖİB’in “Dünyadaki konjonktür tam değerinde bir halka arza müsait değil” diyerek 12.7 dolar piyasa değeri üzerinden satışa koyduğu Türk Telekom hisselerini alanlar “sır” olarak kaldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, kamuoyunun tüm baskısına, alıcıların tüm kimlik bilgilerinin kendilerinde olmasına rağmen, büyük hacimli alıcıları açıklamak yerine, alıcıların bağlı bulunduğu ülkelerin dağılımını yapmayı tercih etti. ÖİB benzer bir uygulamayı Tüpraş hisselerinin yüzde 14.76’lık ikincil halka arzında da yapmış, daha sonra bu hisseleri alanın İsrailli işadamı Sami Ofer olduğu ortaya çıkmıştı. Danıştay ise Ofer’e yapılan satışı iptal etmişti.

Türkiye’ye güvenoyu

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom hisselerinin halka arzında, özellikle yabancı yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin; tüm global piyasaları etkisi altına alan istikrarsızlık ortamında, Türkiye’ye yönelik bir ’güvenoyu’ olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Kilci, 2008’de pek çok halka arzın ertelendiği bir ortamda Türk Telekom halka arzının 5’inci büyük halka arz olduğuna dikkat çekti. Kilci, arz büyüklüğünün 1.9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini ve bunun 1 milyar 15 milyon dolarlık kısmını, yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcıların oluşturduğunu kaydetti. Yurtdışı satışın yüzde 30’unun İngiltere, yüzde 15’inin Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 11’inin ABD, yüzde 10’unun İsviçre, yüzde 9’unun Lübnan, yüzde 6’sının Suudi Arabistan, yüzde 6’sının Singapur ve yüzde 13’ünün ise diğer ülkelere gerçekleştirildiğini belirten Kilci, yurt içi satışların da 966 milyon YTL’lik arzı oluşturduğunu söyledi. Küçük yerli yatırımcıya yüzde 15.1, alım gücü yüksek bireysel yatırımcıya yüzde 9.7 oranında hisse verildi.

İşte Türk Telekom halka arz raporu

Yurtdışı yatırımcılara satılan: 1 milyar 150 milyon dolar
Yurtiçi yatırımcılara satılan: 767 milyon dolar

Yurtdışı yatırımcıların kimliği!

% 30’u İngiltere
% 15’i B. Arap Emir.
% 11 ABD
% 10 İsviçre
% 9 Lübnan
% 6 S. Arabistan
% 6 Singapur
% 13 Diğer ülkeler

Yurtdışından 4.3 kat talep

METİN Kilci, halka arz öncesi Türkiye dışında, Almanya, ABD, İsveç, BAE, İngiltere ve Suudi Arabistan olmak üzere, 6 farklı ülkede yerinde tanıtım gerçekleştirildiğini kaydetti. Kesin talep döneminde, yurtiçi yatırımcılardan 995 milyon lot ve 4.6 milyar YTL, yurtdışından ise 1.4 milyar lot ve 6.3 milyar YTL talep gerçekleştiğini belirten Kilci, yurtiçi yatırımcılardan bu gruba ayrılan hisselerin 4.7 katı, yurtdışından ise 4.3 katı talep geldiğini söyledi.

Yüzde 1.05’lik hisse ortada kaldı, kimin aldığı anlaşılamadı

Türk Telekom’un halka arzında yerli yatırımcılara satılan hisselerin yüzde 1.05’inin akıbeti anlaşılamadı. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’nin halka arzla ilgili düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgilere göre, halka arzda yerlilere satılan hisselerin oranı yüzde 38.95 olarak hesaplandı. Halka arz öncesi yerlilere yüzde 35 pay ayrılırken bu payın yüzde 40’a çıkarıldığı dün açıklandı. Böyle olunca yüzde 1.05’lik hissenin kim tarafından satın alındığı dağılıma göre anlaşılamadı.

ÖİB’nin açıklamasına göre, halka arzda satılan hisselerin yüzde 1.75’i PTT çalışanlarına, yüzde 5.6’sı Türk Telekom çalışanlarına, yüzde 15.1 küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 9.7’si alımgücü yüksek bireysel yatırımcılara, yüzde 6.8’i ise kurumsal yatırımcılara satıldı.

Halka arzda yerliye satılan hisselerin dağılımı (%)

PTT çalışanlarına 1.75
TT çalışanları 5.6
Küçük tasarruf sahipleri 15.1
Alım gücü yüksek bireysel 9.7
Kurumsal yatırımcılar 6.8
TOPLAM 38.95

İlgili Başlıklar:
Türk Telekom (159 haber)
Halka Arzlar (13 haber)
Özelleştirme (136 haber)






FRANSA, IRAK SİLAH PAZARINA DÖNÜYOR: Dünyanın önde gelen silah üreticilerinden Fransa, yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra Irak pazarına tekrar geri dönmek için hazırlanıyor.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4200 YTL, avronun satış fiyatı 1,9200 YTL oldu.

İŞTE MALİYE BAKANI UNAKITAN'IN 'KRİZE KARŞI ÖNLEM ALMIYORSUNUZ' DİYEN TÜSİAD'A KARŞI NTV'DEN SÖYLEDİĞİ SÖZLER:

İzlanda'nın en büyük bankası Kaupthing'te mevduatı bulunan binlerce Belçikalı, paralarını çekemeyeceklerini öğrenince şoke oldular.

Denizbank, binek ve ticari taşıt ile konut kredi faiz oranlarını yükseltti.

İsviçre'nin ünlü saat firması Swatch'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nicolas Hayek, finansal kriz nedeniyle 3 -4 milyar frank (2,65 - 3,55 milyar dolar) kaybının olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam