|
|
15 Mayıs 2008 Perşembe 06:58
|
Ekonomi
|
Vatandaşın gıyabında mealen 'Otomobili olanın parası da vardır, istediğimiz gibi istismar edebiliriz' diyen yasada GERİ ADIM ATILDI
YASA, BELEDİYELERİN GELİRLERİNİ OTOMOBİLİ OLAN VATANDAŞ ÜZERİNDEN ARTIRMAYI AMAÇLIYORDU
Vatandaşlara katılım payı ve harç adıyla yeni yükümlülükler getiren İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı’nın görüşmelerinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Plan Bütçe Komisyonu’nda konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tasarının alt komisyona sevk edilerek daraltılmasını istedi. Beşir Atalay, tasarıya ilişkin yeni çalışmada, yerel yönetimlerin, belediyelerin ve il özel idarelerinin sadece genel bütçeden alacakları payın artırılması kısmını ön plana almak istediklerini ve değişikliği o şekilde yapacaklarını belirtti.
BÜTÇE PAYI ARTIRILACAK
Atalay, şöyle konuştu: “Hükümet olarak vatandaşa yük getirecek veya belediyelerin öz gelirlerini yükseltici bütün düzenlemelerin alt komisyonda geri çekilmesini ve yerel yönetimlerin sadece genel bütçeden alacağı payların artırıldığı düzenlemelerin yer almasını isteyeceğiz. Bu düzenlemeler 12-13 maddeyi kapsamaktadır. Komisyonun bu konuda bize destek vermesini talep ediyoruz. Bunun hızla Genel Kurul’a sunularak çıkarılmasını arzu ediyoruz. Yeni düzenlemeyle, genel bütçeden mahalli idarelere aktarılan kaynak miktarı, yıllık yaklaşık 13 milyar YTL’den 17 milyar YTL’ye çıkarılmaktadır. Yani genel bütçeden yerel yönetimlere aktarılacak tutar 4 milyar YTL artırılıyor.”
Park yapana saati 2 YTL vergi
TASARIDA, il özel idareleri ve belediyeler için emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve gaz tüketim vergisi, konaklama vergisi, çevre temizlik vergisi olmak üzere 6 vergi öngörülüyordu. Tasarıyla belediyelere, konserden sinemaya, kafeden otellere kadar bütün eğlence yerlerinden ve tatil beldelerinden vergi toplama yetkisi veriliyordu. Tasarıyla aracını sokağa park edenlerden saatlik 2, günlük 7 YTL harç ücreti kesilmesi planlanıyordu.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2360 YTL, avronun satış fiyatı 1,9370 YTL oldu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 5 ayda, 2 bin 801 akaryakıt istasyonunda 18 bin 437 pompanın denetlendiğini, 200 istasyona lisans ve marker, 56 istasyona da pompa uygunsuzluğundan ceza kesild
Rekabet Kurumu, Bandırma Limanı'nın IC İçtaş Liman-Gülmar Denizcilik Ortak Girişim Grubu'na devrini onayladı.
İşçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına, yılın ilk yarısındaki TÜFE oranı doğrultusunda bu aydan itibaren yüzde 6 zam yapılacak.
İLK SEANS KAPANIŞI İTİBARİYLE DOLAR 1,2345; EURO 1,9375 DÜZEYİNDE
KİMYA SANAYİİNİN İLK 6 AYLIK İHRACATI YÜZDE 51.6 ARTTI
|