türk net en son haber 12 Ekim 2008Güncelleme: 12.10.2008 09:37 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
ABD Kökenli Mortgage Krizi
Uluslararası Kriz
Otelcilik Sektörü
İsviçre
TRT
Televizyon Dünyası
Müzik
Milli Takım ve Milli Maçlar
Fatih Terim
Zico
Add to Google

21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:36 Ekonomi

Çalışanların maaşı artacak

Gelir Vergisi'ni sil baştan değiştirecek taslak çalışmadan ücretlilere de müjde geliyor

Çalışanların ödeyeceği verginin yüzde 35'ten yüzde 30'a düşürülmesi üzerinde duruluyor.

Bir süre önce Kurumlar Vergisi'ni 10 puan düşürerek yüzde 20'ye çeken hükümet, şimdi de ücretlilere vergi müjdesi vermeye hazırlanıyor.

Vergi Konseyi'nin Gelir Vergisi Kanunu'nu sil baştan yenilemeye yönelik çalışmasında sona yaklaşıldı.

Önceki hafta kanun taslağı üzerindeki çalışmaların son halini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bürokratlara anlatan Konsey'in gündeminde vergi indiriminin de bulunduğu öğrenildi.

5 VE 10 PUAN İNDİRİM

BUGÜN gazetesinin elde ettiği bilgilere göre Vergi Konseyi, Gelir Vergisi'nde halen gelir artışına bağlı olarak uygulanan yüzde 15-20-27 ve 35 şeklinde artan oranlı verginin yüzde 10-15-20 ve 25 aralığına çekilmesi yönünde bir metin hazırladı.

Bu taslak çalışma, Gelir Vergisi alt diliminde 5 puan, üst diliminde ise 10 puanlık indirim öngörüyor. Konsey'in bu çalışması kabul gördüğü takdirde, ücretliler ile bireysel geliri olan milyonlarca vatandaşın kazancı yüzde 15 yerine yüzde 10'dan başlayarak vergilendirilecek.

Bilgi veren kaynaklar, Vergi Konseyi'nin hazırladığı taslak metnin istişari nitelikte olması nedeniyle bağlayıcı olmadığı, son kararı Maliye'nin vereceğini belirtirlerken, "Maliye 5 ve 10 puanlık indirim yerine, 5'er puanlık indirimle alt dilimi yüzde 15'ten yüzde 10'a, üst dilimi de yüzde 30'a çekebilir" dediler.

KAYIP TELAFİ EDİLİR Mİ?

Vergi Konseyi'nin, önümüzdeki günlerde taslak metni Maliye'ye teslim edeceği öğrenildi. Maliye, bu metni esas alarak tasarı taslağına son şeklini verecek. Maliye'nin vergi gelirlerini ciddi ölçüde azaltabilecek böyle bir indirime yanaşıp yanaşmayacağı bilinmiyor. Ancak, vergi oranlarındaki indirimin kayıtdışını azaltabileceği, bu yolla uğranılan kaybın önemli kısmının telafi edilebileceği de ifade ediliyor.

MAAŞLAR ARTAR

2008 yılı bütçe gelir hedeflerine göre, bu yıl Maliye toplam 38.1 milyar YTL tutarında Gelir Vergisi tahsilatı yapmayı hedefliyor. Hesaba göre, söz konusu verginin 35.1 milyar YTL'si ücretlilerden kaynaktan kesinti yoluyla alınacak. Vergi oranlarında yapılacak indirim, otomatik olarak ücretlilerin gelirlerinde artış sağlayacak.

ZENGİNE DE YARIYOR

Gelir Vergisi'nin hem alt hem üst dilimlerinde indirime gidilmesi halinde indirimden düşük ücretlilerin yanısıra yüksek gelir grubuna sahip şirket ortaklarıyla gayrimenkul ve benzeri gelir elde edenler de yararlanacak. Ancak indirimin sadece alt gelir gruplarını kapsayacak şekilde yapılabileceği, böylece uğranılacak zararın yüksek kazançlı kesimden karşılama yoluna gidilebileceği de belirtiliyor.

İlgili Başlıklar:
Çalışan Dünyası (116 haber)
Vergi (202 haber)






HANİ BUNU YAPMAYACAKTINIZ; ÖYLE DİYORDUNUZ, DİYORLAR... Her ülkenin kendi çözümünü oluşturmasını savunan Almanya, mali krizden olumsuz etkilenen bankalarını desteklemek için acil bir yasa çıkaracak

İsviçre'de turistler yakında, sığınaktan bozma dünyanın ilk "sıfır yıldızlı" otelinde konaklayabilecek.

ŞU: Dün ABD'de bir araya gelen G7 ekonomi bakanlarının toplantısından bütün imkânların kullanılarak "önemli" şirketlerin iflasına izin vermeme kararı çıktı

Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında 4 YKr, motorinin litre fiyatında 5 YKr indirim yapıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki ilişkilerin başına ilk kez bir kadın yönetici getiriliyor. IMF'nin yeni Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elken olacak.

ABD Başkanı George W. Bush, yönetimin mevcut finans krizine karşı güçlü önlemler aldığını ve krizden çıkılacağını belirterek, halktan, kaygılanmamalarını istedi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam