Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 8 Ocak 2009Güncelleme: 08.01.2009 07:42 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
AKPnin Alevi Açılımı
Bedrettin Dalan
Ergenekon Davası
Tuncer Kılınç - Emekli MGK Genel Sekreteri
Genelkurmay Haberleri
Sabih Kanadoğlu
Alevilik
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Hadise
Eurovision
Add to Google
03 Haziran 2008 Salı 17:23 Ekonomi

Enflasyonda tekrar iki haneli rakamlardayız: 7 ana harcama grubu içerisinde' en büyük artış yüzde 11,9 ile 'giyim ve ayakkabıda' yaşandı

TÜFE SEPETİNDEKİ 454 MADDENİN 293'ÜNDE FİYATLAR ARTTI, 65'İNDE İSE DÜŞTÜ: Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış %15,69 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Mayıs ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,49, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 2,12 arttığını açıkladı.

TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,74, ÜFE'de yüzde 16,53 oldu.

Yılın 5 ayında, TÜFE yüzde 6,38, ÜFE yüzde 13,39 oranında artış gösterdi.

Mayıs ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,47, üretici fiyatlarında yüzde 7,20 düzeyinde gerçekleşti.

TÜİK'İN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

TÜFE’de aylık değişim %1,49 olarak gerçekleşti.

2008 yılı Mayıs ayında 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,38, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,74 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,47 artış gerçekleşmiştir.

Ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %11,99 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında %2,10, lokanta ve otellerde %1,66, eğlence ve kültürde %1,58, ulaştırmada %1,57, eğitimde %0,91, konutta %0,41, gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,25, sağlıkta %0,06, alkollü içecekler ve tütünde %0,01 artış, çeşitli mal ve hizmetlerde %-0,82, haberleşmede %-0,04 düşüş gerçekleşmiştir.

Yıllık bazda TÜFE’nin en çok arttığı harcama grubu gıda ve alkolsüz içecekler grubu oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış %15,69 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Konut (%15,26), lokanta ve oteller (%13,67) artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarıdır.

26 İstatistiki Bölge içinde en yüksek aylık artış TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde %2,13 olarak gerçekleşti.

NUTS2 düzeyinde 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge TR62 (Adana, Mersin) (%2,13) olmuştur. Aralık ayına göre en yüksek artış TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) (%8,60) bölgesinde, geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) (%13,77) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) (%9,88) bölgesinde gerçekleşmiştir.

Endekste kapsanan 454 maddeden 293’ünün fiyatı arttı.

2008 yılı Mayıs ayında endekste kapsanan 454 maddeden; 96 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 293 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 65 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.

İlgili Başlıklar:
Enflasyon (148 haber)






Ziraat Bankası, bireysel kredi faiz oranlarında, indirime gittiğini açıkladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2,84 oranında değer yitirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 40 milyon m3'ten 48 milyon m3'e çıkartılan Mavi Akım'daki gaz miktarının 45 milyon m3'e düştüğünü açıkladı.

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde, doların satış fiyatı 1,5300 TL, avronun satış fiyatı 2,0920 TL oldu.

Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF)heyeti, Ankara'ya geldi.

Deloitte Türkiye'nin Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırladığı '2008 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu' yayınlandı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam