|
|
04 Haziran 2008 Çarşamba 07:17
|
Ekonomi
|
Merkez Bankası başkanı hükümete açık mektup yazdı: Enflasyon hedefiniz tutmayacak... Hükümet aynı gün karşı mektup yazdı: Evet biliyoruz
ENFLASYON HEDEFLERİ GÜNCELLENECEK
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a gönderdiği cevap niteliğindeki mektupta, enflasyon hedeflerinin güncellenmesi konusundaki değerlendirmenin ikna edici bulunduğu belirtildi.
Mektupta, ''enflasyon hedeflerinin 2009 yılında yüzde 7,5, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak güncellenmesi ve 2011 yılı için yüzde 5,5 olarak belirlenmesi konusundaki öneriyi hükümetin uygun gördüğü'' bildirildi.
Şimşek, Yılmaz'a hitaben yazdığı mektupta, ''enflasyon hedeflerine ulaşılamamış olmasının nedenleri ve Merkez Bankasının uygulamayı planladığı politikalar konusunda 30 Nisan 2008 tarihli açık mektupta ve 2009-2011 dönemi enflasyon hedeflerine ilişkin bugün sunulan yazıdaki kapsamlı bilgiler için teşekkür etti.
''Mevcut koşullar altında enflasyon hedeflerinin güncellenmesi gerekliliği konusundaki değerlendirmeyi ikna edici bulduklarını'' belirten Şimşek, şunları kaydetti:
''Özellikle Enflasyon Raporunda alternatif senaryolar dahilinde sunduğunuz orta vadeli projeksiyonlar, bu konunun teknik bir gereklilik halini aldığını açıkça göstermektedir. Enflasyonun düşük tek haneli rakamlara indirilmesi, Hükümetimizin de öncelikleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, belirttiğiniz gibi, enflasyonun düşüş sürecinde izleyeceği patikanın yüksek düzeyli arz şoklarının etkilerini içerecek şekilde yeniden belirlenip ilan edilmesi, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerini pekiştirmek yoluyla beklenti yönetimini etkinleştirecektir. Bu çerçevede enflasyon hedeflerinin 2009 yılında yüzde 7,5, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak güncellenmesi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlenmesi konusundaki önerinizi Hükümetimiz de uygun görmektedir.''
MERKEZ BANKASINDAN AÇIK MEKTUP
Merkez Bankasının hükümete yazdığı açık mektupta, 2009-2011 dönemine ilişkin enflasyon hedefleri önerilerine yer verildi ve ''para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceği'' belirtildi.
Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre Banka, 2009-2011 dönemi için enflasyon hedeflerini önermek amacıyla Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzasıyla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben ''açık mektup'' gönderdi.
Mektupta, gıda ve enerji fiyatlarında son yıllarda gözlenen artışların, konjonktürel gelişmelerden daha çok, küresel eğilimlerden kaynaklanan yapısal bir değişimi yansıttığına dair görüşlerin güçlendiği belirtilerek, uluslararası kuruluşlarca yapılan tahminlerin de gıda ve enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelerin orta vadede devam edebileceğine işaret ettiği kaydedildi.
Nisan 2008 Enflasyon Raporunda gıda ve petrol fiyatlarının izleyeceği seyre bağlı 3 alternatif senaryo altında yenilenmiş enflasyon tahminlerine yer verildiği anımsatılan mektupta, ''Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlara dair yaptığımız değerlendirmeler, para politikasının temkinli duruşu altında dahi yüzde 4 hedefine ulaşmanın oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle, mevcut koşullar altında enflasyon hedeflerinin güncellenmesi teknik açıdan gerekli görülmektedir'' denildi.
Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yakın gelecekte tersine döneceğine dair belirgin bir işaretin gözlenmediği belirtilen mektupta, enflasyon hedeflerinin, arz yönlü olumsuz şokların devam etme ihtimalini de göz önüne alacak ve ilerde hedeflerin tekrar yenilenmesi gereğini asgariye indirecek şekilde gözden geçirilmesinin faydalı olacağı kaydedildi. Mektupta, şu ifadelere yer verildi:
''Bu doğrultuda, daha önce belirlenmiş olan yüzde 4 hedefine doğru daha yavaş ve kademeli olarak ilerlememizi sağlayacak yeni bir hedef patikası öngörülmektedir.
Bu değerlendirmeleri ve Nisan 2008 Enflasyon Raporunda üç senaryo altında yer alan enflasyon tahminlerimizi göz önünde bulundurarak, enflasyon hedeflerini 2009 yılı sonu için yüzde 7,5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 olarak güncellemeyi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlemeyi, bu mektup aracılığıyla Hükümetimize öneriyoruz.''
Mektupta, enflasyon hedeflerinin yukarı yönlü güncellenmesinin, Merkez Bankasının daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmediğinin altı çizildi.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN MERKEZ BANKASINA MEKTUP Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a gönderdiği cevap niteliğindeki mektupta, enflasyon hedeflerinin güncellenmesi konusundaki değerlendirmenin ikna edici bulunduğunu belirtildi.
Mektupta, ''enflasyon hedeflerinin 2009 yılında yüzde 7,5, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak güncellenmesi ve 2011 yılı için yüzde 5,5 olarak belirlenmesi konusundaki öneriyi hükümetin uygun gördüğü'' bildirildi.
Şimşek, Yılmaz'a hitaben yazdığı mektupta, ''enflasyon hedeflerine ulaşılamamış olmasının nedenleri ve Merkez Bankasının uygulamayı planladığı politikalar konusunda 30 Nisan 2008 tarihli açık mektupta ve 2009-2011 dönemi enflasyon hedeflerine ilişkin bugün sunulan yazıdaki kapsamlı bilgiler için teşekkür etti.
''Mevcut koşullar altında enflasyon hedeflerinin güncellenmesi gerekliliği konusundaki değerlendirmeyi ikna edici bulduklarını'' belirten Şimşek, şunları kaydetti:
''Özellikle Enflasyon Raporunda alternatif senaryolar dahilinde sunduğunuz orta vadeli projeksiyonlar, bu konunun teknik bir gereklilik halini aldığını açıkça göstermektedir.
Enflasyonun düşük tek haneli rakamlara indirilmesi, Hükümetimizin de öncelikleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, belirttiğiniz gibi, enflasyonun düşüş sürecinde izleyeceği patikanın yüksek düzeyli arz şoklarının etkilerini içerecek şekilde yeniden belirlenip ilan edilmesi, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerini pekiştirmek yoluyla beklenti yönetimini etkinleştirecektir. Bu çerçevede enflasyon hedeflerinin 2009 yılında yüzde 7,5, 2010 yılında yüzde 6,5 olarak güncellenmesi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlenmesi konusundaki önerinizi Hükümetimiz de uygun görmektedir.''
Şimşek, düşük tek haneli enflasyon oranlarına kalıcı bir şekilde ulaşabilmek amacıyla Merkez Bankasının aldığı ve alacağı tüm tedbirleri gerek mali disiplin ve yapısal reformlarla, gerekse bankacılık alanındaki ihtiyatlı düzenlemelerle desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
Bakan Şimşek, enflasyonun kontrol altına alınmasında Merkez Bankasının orta vadeli yaklaşımının etkili olduğunu, elde edilen kazanımda Hükümetin politikalarının da büyük katkısı bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5811 sayılı 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'u onayladı.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dünkü kapanışa göre 737,69 puan artışla 21.965,96 puandan kapandı.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde, doların satış fiyatı 1,6720 YTL, avronun satış fiyatı 2,0970 YTL oldu.
Bulut'un 'Merkez Bankası bu hareketi neye güvenerek yaptı' başlıklı yazısı, MEHMET ŞİMŞEK tarafından 'mesnetsiz', 'hayal ürünü', 'etik dışı' bulundu...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Varlık Barışı Yasası'nı onayladı.
Türk yazılım şirketi CTD Systems tarafından geliştirilen ve Türkçe konuşmayı bilgisayara yazılı aktarabilen yazılım, Intel ABD tarafından ödüle layık görüldü.
|