|
|
10 Haziran 2008 Salı 11:35
|
Ekonomi
|
Bundan sonra dünyadaki KÜÇÜK BANKALARLA çalışacaklar: İRAN'IN AVRUPA BANKALARINDAKİ PARASINI ÇEKME KARARI: Durumdan en çok HSBC etkilenecek
Nükleer programı yüzünden Batılı ülkelerin ağır yaptırım tehdidiyle karşı karşıya bulunan İran'ın, hesaplarının bloke edilmesi ihtimaline karşı Avrupa bankalarındaki paralarını çekme kararı aldığı bildirildi.
Reformcu İtimad-ı Milli ve Kargüzaran gazetelerinde yer alana habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yetkililere, Avrupa'daki büyük bankalarda bulunan hesapların İran Merkez Bankası'na aktarılması yönünde talimat verdi.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin yardımcılarından Muhsin Telai, söz konusu haberi teyit ederken, İran'ın Avrupa'daki büyük bankalarla ilişkisini keseceğini ve bundan sonra ''dünyadaki küçük bankalarla'' çalışacağını söyledi.
İran'ın Avrupa'daki para işlemlerinin yüzde 60'ını HSBC ile yaptığını ifade eden Telai, bu banka ile ilişkiyi kestiklerini bildirdi.
Hükümetin konuya ilişkin özel bir çalışma grubu oluşturduğunu, döviz rezervlerinin bir bölümünün altın ve hisse senedine dönüştürülmesi, bir bölümünün de Asya bankalarına aktarılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Telai, bunu döviz rezervlerinin güvenliğini sağlamak için yaptıklarını belirtti.
Kararı ''tam zamanında atılmış bir adım'' olarak değerlendiren muhafazakar Keyhan gazetesi ise kararın uygulamaya geçirildiği ve paraların çekildiğini yazdı. Hükümet tarafındansa konuya ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.
İran'ın 80 milyar dolar civarındaki döviz rezervinin 35 milyar dolarının yurt dışında olduğu ifade ediliyor.
FRANSA, IRAK SİLAH PAZARINA DÖNÜYOR: Dünyanın önde gelen silah üreticilerinden Fransa, yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra Irak pazarına tekrar geri dönmek için hazırlanıyor.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4200 YTL, avronun satış fiyatı 1,9200 YTL oldu.
İŞTE MALİYE BAKANI UNAKITAN'IN 'KRİZE KARŞI ÖNLEM ALMIYORSUNUZ' DİYEN TÜSİAD'A KARŞI NTV'DEN SÖYLEDİĞİ SÖZLER:
İzlanda'nın en büyük bankası Kaupthing'te mevduatı bulunan binlerce Belçikalı, paralarını çekemeyeceklerini öğrenince şoke oldular.
Denizbank, binek ve ticari taşıt ile konut kredi faiz oranlarını yükseltti.
İsviçre'nin ünlü saat firması Swatch'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nicolas Hayek, finansal kriz nedeniyle 3 -4 milyar frank (2,65 - 3,55 milyar dolar) kaybının olduğunu belirtti.
|