|
|
12 Haziran 2008 Perşembe 16:57
|
Ekonomi
|
Hiçbir meslek grubunun böyle bir 'ayrıcalığı' yok... GAZETECİLER İÇİN GÜNLÜK FAİZE İPTAL İSTEMİNE RET
Anayasa Mahkemesi, gazetecilerin ücretlerinin ve fazla mesailerinin zamanında verilmemesi durumunda geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödeme mecburiyeti getiren kanun hükümlerinin iptal istemini reddetti.
Ankara 9. İş Mahkemesi, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'un 212 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle değiştirilen, 14. maddesinin ikinci fıkrası ve Ek 1. maddesinin sekizinci fıkrasının iptallerine karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Davayı bugünkü gündem toplantısında esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, ''gazetecilerin ücretlerinin ve fazla mesailerinin gününde verilmemesi halinde, geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödeme mecburiyeti'' getiren hükümlerin iptal istemini reddetti.
Kanun'un iptali istenen ''ücret'' başlıklı maddesinin ilgili fıkrası, ''gazetecilere ücretlerini vaktinde ödemeyen işverenler, bu ücretleri, geçecek her gün için yüzde beş fazlasıyla ödemeye mecburdurlar'' hükmünü içeriyor. ''Çalışma müddeti ve fazla mesai'' başlıklı maddesinin iptali istenen fıkrası ise ''fazla çalışmalara ait ücretin, müteakip ücret tediyesiyle birlikte ödenmesi mecburidir. Fazla çalışma ücretlerinin gününde verilmemesi halinde, her geçen gün için yüzde 5 fazlasıyla ödenir'' zorunluluğu getiriyor.
Ziraat Bankası, bireysel kredi faiz oranlarında, indirime gittiğini açıkladı.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2,84 oranında değer yitirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 40 milyon m3'ten 48 milyon m3'e çıkartılan Mavi Akım'daki gaz miktarının 45 milyon m3'e düştüğünü açıkladı.
İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde, doların satış fiyatı 1,5300 TL, avronun satış fiyatı 2,0920 TL oldu.
Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF)heyeti, Ankara'ya geldi.
Deloitte Türkiye'nin Ekonomist Dergisi işbirliği ile hazırladığı '2008 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu' yayınlandı.
|