|
|
16 Haziran 2008 Pazartesi 04:16
|
Ekonomi
|
Merkez Bankası, 43 milyar YTL'lik itfa nedeniyle sıcak geçmeye aday temmuz ve ağustos öncesinde faiz için toplanıyor
Piyasada 0.5 puanlık artış bekleniyor
Merkez Bankası 2009-2011 arasındaki enflasyon hedeflerini yukarı revize etmesinin ardından bugün yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faizlere de ince ayar bekleniyor.
Piyasada Hazine'nin temmuz ve ağustosta 43 milyar YTL'lik geri ödemesi öncesinde faizlerin ilk etapta en az yarım puan artırılması bekleniyor.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu yıl yapacağı altıncı toplantıyla ilgili beklenti göstergde faizin 0.50 puan artırılarak yüzde 16.25'e yükseltileceği yönünde.
Mayısta faizi yarım puan artırarak yüzde 15.75'e çıkaran Merkez, bu faiz düzeyiyle en yüksek faizi veren ülke ünvanını da elinde tutuyor. Bu arada ilk 5 ayda faizlerdeki 5 puana yakın yükseliş iç borçlanma maliyetlerini hızla artırırken temmuz ve ağustosa yığılan 43 milyar YTL'lik geri ödemenin finansman gereksinimi dolayısıyla Hazine'yi zor bir dönem bekliyor.
Hazine yetkilileri, önceki yıllarda 50 milyar YTL'nin üzerinde gerçekleşen temmuz-ağustos itfalarının değişim ihaleleri ve erken ödemelerle bu yıl 10 milyar YTL'ye yakın azaltıldığına dikkat çektiler. Hazine'nin bu dönemde nakit rezervleri kullanması bekleniyor.
Türkiye’de, bugüne kadar yabancı uyruklu 75 bin 492 kişiye 64 bin 629 taşınmaz satıldı. Yabancılar mülk alımında en çok Antalya, Muğla, İstanbul ve Aydın’ı tercih etti.
NOKIA ve seyahat bilgi şirketi Lonely Planet, cep telefonlarına indirilebilecek haritalar ve kent rehberleri satmak için birlikte çalışacak.
Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı, Bodrum’da Ayşegül Tecimer’e bin YTL hesap çıkartan Çakra adlı gece kulübünün de aralarında bulunduğu çok sayıda işletmede baskın vergi denetimi yaptı.
RUSYA'NIN NİYETİ NEDİR; TÜRKİYE İLE BİR SORUNU MU VAR?
ÖİB Başkanı Kilci, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği otoyol ve köprü özelleştirmesinde gecikme olmayacağını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 9 Eylül’de yapılacak TİM Genel Kurulu’nda yeniden başkanlığı aday olmayacağını resmen açıkladı.
|